SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Kina odbacuje Trumpove kritike i poručuje da je potrebna suradnja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2019. - 08:09:20
PEKING - Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi uzvratio je u utorak na oštre kritike iz Sjedinjenih Država rekavši da se dva najveća svjetska gospodarstva moraju međusobno poštivati zbog obostrane koristi i koristi ostatka svijeta.

Wang je u obraćanju na događaju u organizaciji Kinesko-američkog poslovnog savjeta u New Yorku na marginama godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda pozvao da se odustane od sukobljavanja dva najveća svjetska gospodarstva "u uzajamnom interesu i interesu ostatka svijeta".
Šef kineske diplomacije je odbacio mišljenja onih koji koji vjeruju da Peking želi prestići SAD kao strateška sila, ustvrdivši da "težnja za hegemonijom nije u našem DNK".

Peking nema namjeru "igrati Igru prijestolja na svjetskoj pozornici" i poštivat će interese SAD-a, rekao je i dodao da su "Sjedinjen Države za sada i u doglednoj budućnosti Sjedinjene Države najsnažnija zemlja na svijetu".

Kina, međutim, neće popuštati pod prijetnjama u pitanju trgovine ili dopustiti uplitanje u svoje unutarnje poslove, uključujući pitanje Hong Konga, rekao je Wang istaknuvši da se dvije zemlje trebaju držati načela neuplitanja u unutarnje poslove, međusobno poštivati teritorijalne suverenitete i ne pokušavati nametati svoju volju jedna drugoj.

Ranije u utorak je američki predsjednik Donald Trump na zasjedanju UN-a oštro kritizirao kineske trgovinske prakse i najavio da u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine neće prihvatiti "lošu pogodbu".

Američki je predsjednik upozorio s pozornice UN-a Kinu da je vrijeme zlouporabe na području međunarodne trgovine prošlo, a također je pozvao Peking da zaštiti demokratski način života u Hong Kongu.

Snažno kritizirajući kineske trgovinske prakse, ipak je izrazio nadu da će dvije ekonomske supersile postići sporazum kojim će se okončati njihov trgovinski spor.