SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Kina: Nova digitalna valuta slična Facebookovoj libri
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.09.2019. - 20:03:31
PEKING – Najavljena nova kineska digitalna valuta imala bi neke sličnosti sa Facebookovom valutom „librom“ i mogla bi se koristiti na glavnim platnim platformama kao što su WeChat i Alipay, izjavio je danas visoki službenik kineske centralne banke.

Mu Changchun, zamjenik direktora odjela za platne sustave Narodne banke Kine, rekao je i da će razvoj ove digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

„Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane“, poručio je Ma, a prenosi agencija Reuters.

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka, i moći će se koristiti i bez internet konekcije.
Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje vlastite digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je prošlog mjeseca objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a Forbes je prenio, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. studenoga.