SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Kina mijenja sustav bodovanja za strane tvrtke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.08.2019. - 18:04:22
PEKING - Američki predsjednik Trump nastavio je sa svojom politikom pritiska na Kinu, dok u Washingtonu traju pregovori trgovinskih izaslanstava. U ponoć je na snagu stupila nova Trumpova mjera. 

Povećao je carine na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode s 10 na 25 posto. Strane kompanije u Kini slabo su pripremljene za stroge sankcije i konstantni nadzor predviđen u sklopu novog sustava bodovanja koji bi trebao biti uveden do kraja godine, upozorila je u srijedu gospodarska komora EU-a u Kini.

Prema novom će sustavu strane i domaće kompanije u poslovnim prostorima morati postaviti nadzorne kamere i dostavljati kineskim vlastima čitav niz podataka.
Dobivat će i ocjene, na temelju podmirivanja poreznih obveza i poštivanja niza postojećih zakona, uključujući carinske odnosne ekološke propise.

Oni koji krše propise bit će stavljeni na "crnu" listu i izricat će im se "trenutne i ozbiljne kazne", objavila je trgovinska komora EU-a u Kini u današnjem izvješću.
Sankcije će, uz novčane kazne, uključivati i češći inspekcijski nadzor, dugotrajnije carinske postupke, uskraćivanje subvencija odnosno poreznih olakšica i javno sramoćenje, dodaje se u izvješću.

"Sustav bodovanja mogao bi za pojedine kompanije značiti 'život ili smrt'", upozorio je Jorg Wuttke, predsjednik EU komore.

"Duboko zabrinjava izostanak priprema u europskoj poslovnoj zajednici za takvu situaciju", dodaje Wuttke.
Svaka kompanija koja posluje u Kini već se ocjenjuje na temelju najmanje 300 različitih "posebnih pravila", uključujući emisije štetnih plinova, sigurnost na radu i pritužbe na njihove proizvode na platformama za e-trgovinu, pokazuju dokumenti vlade.

"Peking planira do kraja godine objediniti sve te različite sustave ocjenjivanja u jedinstvenu datoteku", rekao je Bjorn Conrad, čelnik konzultantske tvrtke Sinolytics koja je sudjelovala u izradi izvješća europske komore.

Jedinstvena ocjena mogla bi značiti da će kompanija biti penalizirana u cijeloj Kini zbog propusta jednog od njezinih regionalnih ogranaka.
Kompanije će se kažnjavati i za rad s dobavljačima i partnerima sa slabim ocjenama.

Conrad ističe zabrinutost brojnih kompanija zbog najavljenih obveza postavljanja nadzornih kamera i dostave velike količine podataka.

"Brine ih kako će se ti podaci koristiti i hoće li doći do 'curenja' poslovnih tajni", pojasnio je.

Nagrade za dobre ocjene uključivat će lakši pristup zajmovima i kraće postupke dobivanja dozvola – premda ih je vrlo malo u usporedbi s kaznama, primjećuje AFP.
Strane tvrtke u Kini nerijetko se žale na neravnopravnu tržišnu utakmicu, ponajprije na povremeno 'žmirenje' lokalnih dužnosnika na kršenje propisa domaćih rivala.
U europskoj komori ujedno naglašavaju da bi europske kompanije zapravo mogle profitirati od automatiziranog sustava bodovanja i ocjenjivanja, budući da bolje stoje po pitanju poštivanja pravila na područjima poput zagađenja okoliša i sigurnosti na radu.