DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
OPTUŽBE
 
KGI optužuje Deutsche Telekom: Namjerno smanjujete vrijednost HT-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.03.2019. - 19:25:24
ZAGREB - Krupa Global Investments (KGI), jedan od deset najvećih vlasnika Hrvatskog Telekoma, u otvorenom pismu optužuje Deutsche Telekom kako namjerno smanjuje vrijednost HT-a.

Češki investitori optužuju Deutsche Telekom da već dugo primjenjuje nestandardne financijske operacije upravljajući HT-om, što dovodi do namjernog smanjenja vrijednosti kompanije i značajnog slabljenja interesa manjinskih dioničara. Pismo je poslano i dioničarima koje se poziva da se aktivno pobune protiv nestandardnih aktivnosti Uprave.

"Preko uprave i predstavnika u Upravi HT-a, Deutsche Telekom već dugo smanjuje vrijednost HT-a koji je jedina telekomunikacijska kompanija u regiji koja ima čistu gotovinsku poziciju i nema financiranja duga. To se događa u razdoblju kada su kamatne stope rekordno niske i pod pritiskom većinskog dioničara Deutsche Telekoma, koji koristi pozitivno financijsko stanje HT-a kao izvor jeftinog financiranja za svoje projekte netransparentne vlasničke strukture i kao pomoć pri poboljšanju pokazatelja konsolidiranog duga Deutsche Telekoma," stoji u priopćenju KGI.

Krajem 2018. gotovina HT-a dosegla je tri milijarde kuna, što odgovara vrijednosti 24 posto tržišne kapitalizacije kompanije. Još je čudnije što je u potpunosti izostalo financiranje duga u vremenima rekordno niskih kamatnih stopa. Temeljna lekcija je da se financiranjem duga smanjuje ponderirani prosječni trošak kapitala, optimizira struktura kapitala i povećava vrijednost za dioničare. Prema izračunima KGI-ja, HT bi mogao povećati dividendu do 20 kuna i držati je na toj razini barem deset godina, tako da bi u deset godina ona postepeno dosegla dug jednak prosjeku kompanija u telekomunikacijskom sektoru (neto dug/EBITDA 1.8x).

KGI je pozvao uprave HT-a i DT-a da prestanu provoditi te nestandardne operacije.

– Zahtijevamo od Uprave HT-a da odradi korake koji će voditi prema transparentnijim financijskim tokovima i zaustavljanju namjernog povlačenja sredstava i obezvrijeđivanja kompanije. Pozivamo većinskog vlasnika HT-a Deutsche Telekom da se ponaša transparentno na dobrobit svih dioničara kompanije. U tom bi se slučaju potencijal rasta komapnije mogao bi se udvostručiti – kaže Pavol Krupa, prvi čovjek KGI-ja.

Ta investicijska tvrtka predviđa kako bi transparentnije prakse mogle doprinijeti velikom rastu HT-a i dostizanju cijene od 300 do 350 kuna po dionici. Podsjetimo, Uprava HT-a je predložila ove godine isplatiti 10 kuna po dionici, 4 kune više nego lani.