DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Kerestinec: Počinje gradnja tvornice pješačkog streljiva
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 01.08.2019. - 20:48:08
ZAGREB - Hrvatska je Vlada u četvrtak pokrenula proces gradnje tvornice pješačkog streljiva u Kerestincu, na području nekadašnje raketne baze.

Na sjednici Vlade dana je suglasnost Ministarstvu državne imovine da prostor bivše vojne nekretnine "Skladište šuma Kerestinec" preda Agenciji Alan koja je, između ostalog, zadužena za sklapanje ugovora o proizvodnji naoružanja i vojne opreme za potrebe izvoza. Ako se ovaj projekt realizira, bila bi to prva tvornica pješačkog naoružanja u Hrvatskoj.

U današnjoj odluci Vlade se navodi kako Agencija ima mogućnost, u suradnji s potencijalnim investitorima, pokrenuti proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja trenutačno ne postoji u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako je riječ o mogućem ulaganju većem od 150 milijuna kuna, potencijalnom izvozu u vrijednosti preko 200 milijuna kuna godišnje i proizvodnji od strateškog značaja za državu.

Nakon potpisivanja ugovora o prijenosu nekretnine Agencija Alan će preuzeti posao uređenja prostora i objaviti pozivni natječaj za investitora. Ivica Nekić, direktor Agencije Alan, potvrdio nam je da se užurbano kreće u projekt gradnje tvornice pješačkog streljiva. "Očekujem raspisivanje natječaja za investitora već sljedeći mjesec, a proizvodnja bi trebala početi za najviše godinu i pol ako se uspješno završi proces odabira potencijalnog kandidata te zadovolje svi ostali tehnički zahtjevi."

Prema neslužbenim informacijama, država bi uložila oko deset milijuna kuna u obnovu komunalne energetske i vodovodne infrastrukture te sigurnosnog sustava na ovoj lokaciji, dok bi budući investitor uložio u gradnju i opremanje pogona za proizvodnju. Investitor ne bi bio vlasnik nekretnine, nego bi mu ona bila dana u dugoročni najam. Zasad se spekulira s razdobljem od 30 do 50 godina.

Prema dostupnim informacijama, proizvodni kapacitet bio bi 100 milijuna komada streljiva godišnje, što bi tvornicu svrstalo u red srednje velikog pogona. Zasad se nagađa kako bi se u tvornici proizvodilo streljivo kalibra 9 mm za pištolje, kalibar 5,56 mm za jurišne puške i meci kalibra 7,62 i 12,8 mm.

Sugovornici iz te branše pretpostavljaju da bi se na natječaj moglo javiti četiri do pet ulagača među kojima je i hrvatski HS produkt.

"Zasad samo mogu reći da smo potencijalno zainteresirani za ovaj projekt. No, konačnu odluku donijet ćemo kada se upoznamo s cjelokupnim projektom", rekao nam je u četvrtak kratko direktor HS Produkta Željko Pavlin.

O mogućem ulaganju izraelskog Elbita u tvornicu streljiva u Hrvatskoj govorilo se u jeku pregovora oko kupnje izraelskih borbenih aviona. No, nakon što avioni nisu kupljeni ta je priča zamrla sve do ovotjednog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Izraelu tijekom kojeg se razgovaralo o mogućem izraelskom ulaganju u tvornicu streljiva.

Procjenjuje se kako bi visina investicije u tvornicu mogla iznositi između 30 i 50 milijuna eura. Investitor mora biti jak igrač u tom poslu jer, osim novca za ulaganje i poznavanja procesa proizvodnje, treba imati i osigurano tržište za plasman tolike količine streljiva. Naime, procjenjuje se kako pripadnici policije, vojske, tvornice HS Produkt i ostali u Hrvatskoj godišnje utroše oko 15 milijuna metaka te je jasno kako bi najveći dio proizvodnje išao u izvoz.