SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCEDURA
 
Keljmendija neće izručiti BiH, moguće samo ustupanje predmeta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.05.2013. - 15:36:00
Zadnja izmjena: 06.05.2013. - 19:36:11
SARAJEVO - Kosovska policija potvrdila je vlastima BiH kako je uhitila Nasera Keljmendija, vođu jedne od najopasnijih kriminalnih skupina na Balkanu, za kojim tragaju pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine, no njegovo izručenje nije moguće, potvrđeno je u ponedjeljak iz središnjeg ureda bosanskohercegovačke policije.
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH priopćila je kako je od UNMIK-a tijekom dana stigla službena obavijest o Keljmendijevu uhićenju.

Njega je kosovska policija pronašla u Prištini i privela ga u nedjelju u večernjim satima na temelju Interpolove crvene tjeralice.

Keljmendiju je odmah određen pritvor koji može trajati 48 sati, no također je utvrđeno kako on posjeduje državljanstvo Kosova te stoga ne može ni biti izručen državi s kojom Kosovo nema odgovarajući sporazum.

BiH do danas nije službeno priznala Kosovo, jer se tome protive dužnosnici iz reda bosanskih Srba.

Zbog te činjenice Kosovo i BiH nisu ni bili u mogućnosti postići sporazum o uzajamnom izručenju osoba osumnjičenih za teška kaznena djela, kako je to slučaj s drugim državama regije.

U ovakvoj situaciji vlasti Kosova izrazile su spremnost preuzeti kazneni progon Keljmendija, no bosanskohercegovačko pravosuđe mora odlučiti hoće li prepustiti taj slučaj sudu u Prištini.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je medijima u BiH kako će biti poduzete sve mjere ne bi li Keljmendi bio procesuiran.

"Vlasti Kosova stavljaju se na raspolaganje da procesuiraju Keljmendija", kazao je Radončić dodajući kako će se temeljem međunarodne pravne pomoći ipak pokušati ishoditi Keljmendijevo izručenje.

Naser Keljmendi pobjegao je iz BiH 2012. godine uoči velike policijske akcije čiji je cilj bio razbijanje njegove i kriminalne skupine Darka Eleza.

Keljmendijeva zločinačka skupina umiješana je u niz teških ubojstava te u trgovinu heroinom.

Sam Keljmendi od lipnja 2012. godine nalazi se na "crnoj listi" američke vlade odnosno među osobama koje se smatraju opasnim kriminalcima te im je stoga zabranjen ulazak u SAD.