SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE VIŠE SVJEDOČANSTAVA
 
Kaos u hrvatskim bolnicama: Kreću inspekcije
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 15.10.2018. - 08:35:42
ZAGREB - Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice. Nakon njih će, ovisno o rezultatima, slijediti daljnja postupanja. Nećemo dopustiti nikakvo zataškavanje i inzistirat ćemo da se svaki pojedini slučaj do kraja rasvijetli i razjasni - najavio je u nedjelju pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš govoreći o sve većem broju žena koje javno iznose svoja iskustva vezana uz praksu izvođenja kiretaža bez anestezije u hrvatskim bolnicama, a koje je svojim javnim istupom potaknula saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, piše Jutarnji list.

Tijekom prošlotjedne rasprave o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Saboru, zastupnica ga je upitala što će učiniti po pitanju izvođenja kiretaža bez anestezije, ispričavši što je sama doživjela lanjske godine nakon što je izgubila dijete, a ministar joj je odgovorio da se "u hrvatskim bolnicama ne radi na taj način". Zastupnicu su iz bolnice u kojoj joj je obavljen zahvat nakon toga prozvali za iznošenje neistina, a liječnici su u narednim danima ustvrdili da se "90 posto kiretaža obavlja pod anestezijom".

To je očito prelilo čašu pacijentica koje su doživjele suprotno te je iznenađujuće velik broj žena počeo javno iznositi svoja iskustva - preveliki broj da bi se lako povjerovalo da su baš sve one iznimke te da su sve imale medicinske indikacije zbog kojih se anestezija nije mogla primijeniti.
Da je sve ostalo na pojedinačnom slučaju, kaže pomoćnik ministra Beroš, moglo bi ga se istražiti, poduzeti adekvatne korake i smatrati ga anomalijom. No, u trenutnoj

situaciji Ministarstvo je, smatra, dužno napraviti ozbiljnu i objektivnu analizu. Stoga najavljuje široku akciju, sličnu onoj provedenoj prije tri godine u sklopu projekta #Prekinimo šutnju kad su, u organizaciji udruge Roda, stotine žena objavile svoje mučne priče s poroda, prije svega ukazujući na nehuman pristup rodiljama te, također, na zahvate poput rezanja i šivanja međice, koji se također, tvrde, u pravilu izvode na živo.

- Tada je poslan inspekcijski nadzor u sva rodilišta i tijekom 10 mjeseci napravljena su izvješća za svako od njih. Da, pronađene su nepravilnosti. Koliko znam, jedna od preporuka i tada je bila poboljšanje anesteziološke službe u zdravstvenoj zaštiti žena - kaže pomoćnik ministra za Jutarnji. Ističe kako se situacija od tada u rodilištima popravlja.

- Sada namjeravamo postupiti isto. Pozivam stoga sve žene, pacijentice, koje smatraju da nisu dobile najbolju medicinsku skrb da nam se jave osobno, makar i anonimno, i garantiram da će svaka prijava biti istražena te će, bude li potrebno, cjelokupna dokumentacija biti proslijeđena nadležnim komorama na daljnje postupanje. Važno nam je da imamo konkretni temelj za konkretno postupanje - poziva Beroš.

Prema svemu sudeći, već bi danas na stol pomoćnika ministra trebali stići deseci prijava koje su prikupljene u udruzi Roda: predstavnice Roda najavile su kako će danas u Ministarstvo zdravstva dostaviti sva svjedočanstva koja su im dostavile pacijentice. Cijelu akciju koju je pokrenula zastupnica Ninčević Lesandrić smatraju nastavkom pokreta #Prekinimo šutnju od prije nekoliko godina.