SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
RIJEČ AUTORITETA
 
Kandić: Direktiva sedam presudila Karadžiću
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
Datum objave: 20.03.2019. - 20:01:00
Zadnja izmjena: 20.03.2019. - 22:07:32
BEOGRAD - Službeni Beograd do ovog trenutka je bez reakcija na pravomoćnu presudu Međunarodnog suda u Haagu kojom je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini.

Za Natašu Kandić, koordinatoricu REKOM-a, presuda je očekivana. Ostala je na nivou utvrđenih činjenica u ranijim suđenjima za genocid i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, kaže Kandić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"U vezi s ovim suđenjem ostat će upamćeno da Ratko Mladić nije prihvatio da svjedoči protiv Karadžića, da je Radovan Karadžić insistirao, smatrao je da bi to doprinelo i razjašnjenju njegove odgovornosti. Pokazana je jedna netrpeljivost i pokušaj Radovana Karadžića da pokaže da je njegova odgovornost manja nego odgovornost Ratka Mladića", kaže Kandić nakon izricanja pravomoćne presude Karadžiću.

Ona ocjenjuje značajnim što je žalbeno veće „posebnu pažnju posvetilo direktivi sedam“.

"To je ona direktiva kojom je naloženo vojsci da stvori nepodnošljive uvjete bez nade u život i opstanak u enklavi. Neprihvatljiva je obrana Karadžića da on, iako je tu direktivu potpisao, nije ni čitao, da nije obratio pažnju. Mislim da je jako važno što je ta direktiva akcentirana sada u izricanju presude i to pokazuje karakter nekoga kao što je Karadžić", ocjenjuje Kandić.

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije (Inicijativa) ocijenila je da presuda Radovanu Karadžiću dodatno obavezuje Srbiju na priznanje genocida u Srebrenici.

"Mislimo da je ovo šansa da se stvari preokrenu i da konačno dobijemo stav službenog Beograda koji će potvrditi sada niz presuda koje govore da je genocid u Srebrenici genocid i nazvati ga pravim imenom. Kao i da se prestane s relativizacijom ratnih zločina i promoviranjem ratnih zločinaca", kaže za RSE Marko Milosavljević iz Inicijative.

On ukazuje na naslove i tekstove u danu izricanja konačne presude Karadžiću.

"Danas smo vidjeli naslove i tekstove u 'Večernjim novostima', koje objavljuju aforizme Radovana Karadžića i pozdravno pismo Nebojše Pavkovića koji je na odsluženju svoje kazne zbog ratnih zločina na Kosovu", kaže Milosavljević.

Službeni Beograd ne prihvaća da se u Srebrenici dogodio genocid. Najviši državni zvaničnici ponavljaju da je to bio strašan zločin, ali ne i genocid, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2015. godine, kao premijer Srbije, u Potočarima odao počast žrtvama. Vučić ponavlja da nitko ne dovodi u pitanje težinu zločina u Srebrenici, ali da se postavlja pitanje zašto se insistira na pravnoj kvalifikaciji da je to bio genocid.

Radovan Karadžić uhapšen je u Srbiji u srpnju 2008. godine i isporučen Haškom tribunalu.