SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRANE
 
Kanada zabranjuje korištenje informacija koje mogu dovesti do zlostavljanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.09.2017. - 08:14:45
OTTAWA - Nakon optužbi da je razmjenom obavještajnih podataka omogućila mučenje zatvorenika u inozemstvu, Kanada je u ponedjeljak objavila pravila kojima se sprječava da njezine sigurnosne agencije otkriju ili zatraže informacije iz drugih zemalja ako bi to moglo rezultirati zlostavljanjem zatvorenika.

Pravila također zabranjuju kanadskoj agenciji za špijunažu, agentima granične službe i saveznoj policiji korištenje informacija koje su vjerojatno dobivene mučenjima, osim ako se zahvaljujući njima sprječava nečija smrt ili ozbiljne ozljede.

Nove smjernice zamjenjuju pravila iz 2011. koja je uspostavila prethodna konzervativna vlada, koju je pak 2015. naslijedila liberalna vlada premijera Justina Trudeaua. Liberali novim pravilima žele popraviti ugled zemlje koja je u prošlosti doživjela nekoliko neugodnih afera zbog grešaka svojih sigurnosnih službi.

U jednom od najpoznatih slučajeva, konzervativna vlada se 2007. godine morala ispričati i platiti odštetu od 10,5 milijuna dolara Kanađaninu sirijskog podrijetla Maheru Araru, kojeg su američki agenti deportirali u Siriju nakon što ga je kanadska policija pogrešno označila islamskim ekstremistom.

Ranije ove godine Kanada se ispričala trojici Kanađanina arapskog podrijetla koji su bili mučeni u Siriji, za što su okrivili kanadske tajne službe.

Sigurnosnoj obavještajnoj službi, federalnoj i nacionalnoj policiji i pograničnim službama zabranit će se otkrivanje ili traženje informacija koje bi dovele do "velikog rizika od zlostavljanja", najavila je vlada.

Informacije koje su vjerojatno pribavljene mučenjem također se ne mogu koristiti ako postoji rizik da će dovesti do daljnjeg zlostavljanja.

"Kanadska vlada nedvosmisleno osuđuje zlostavljanje bilo kojeg pojedinca od bilo koga za bilo koju svrhu", poručio je u priopćenju ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.