SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODBAČAJ
 
Kampovi podbacili na početku kolovoza
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.08.2018. - 07:17:11
ZAGREB - Osim hotelijera koji su ovogodišnji kolovoz započeli s laganim minusom, u prvom tjednu osmog mjeseca deficit bilježe i domaći kampovi, iako oni za rezultate ne prozivaju konkurenciju iz Tunisa i Turske - već vrućinu.

"Prijašnji mjeseci bili su pozitivni, no istina je, u kolovozu bilježimo minus koji s današnjim danom iznosi pet posto. Ipak, neovisno o tome, gledajući ukupne rezultate od početka godine, u noćenjima i dolascima ostvarili smo rast od 2,3 posto tako da nema potrebe za neku zabrinutost. Ne bih rekao da su tom minusu kumovale cijene, iako su ih i kampovi ove godine nešto podignuli, nego prije mislim da je razlog u velikim vrućinama koje nisu baš pogodne za kampiranje", izjavio je za Jutarnji list predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.

Loš početak kolovoza, o kojem je Jutarnji list pisao jučer, tako ove godine zadaje brige većini turističkih djelatnika, od kojih mnogi strepe hoće li rezultati, i oni statistički o dolascima i noćenjima kao i oni o ukupnim prihodima iz turizma, ove godine uopće bilježiti pozitivu, kad već sigurno nećemo bilježiti dvoznamenkaste poraste na kakve smo bili navikli u prijašnjim godinama.

"Dvoznamenkasti rast turizma definitivno je stvar prošlosti, a svaki rast u ovim današnjim okolnostima mislim da se može smatrati dobrim rezultatom. Ono što se vidjelo početkom srpnja, dakle naznake nešto lošije sezone, očito se nastavilo i u kolovozu što sada znači da trebamo ozbiljno početi razmišljati o strukturnim promjenama, kako po pitanju domaćeg smještajnog portfelja, tako i po pitanju strateškog opredjeljenja našeg turizma", kazao je za Jutarnji direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, napomenuvši kako 50 posto domaćeg smještaja otpada na onaj privatni, dakle kod iznajmljivača.

Osim toga, Ostojić problem domaćeg turizma i ovogodišnje sezone ne vidi samo u oporavku konkurencije već u ukupnoj konkurentnosti domaćeg turizma čije je podizanje, napominje, preduvjet za stabilan rast sektora.

"Ne možeš rasti isključivo na inerciji nečega iz prošlosti", kaže Ostojić.

Ipak, treba reći kako usporavanje rasta domaćeg turizma nije stiglo iz vedra neba, jer dobar dio turističkih stručnjaka već neko vrijeme prognozira kako hiperpotražnja za Hrvatskom u jednom trenutku mora stati, posebno s obzirom na činjenicu da u sezoni imam ograničene kapacitete, a izvan sezone pak problem sadržaja, posebno ako nas ne posreći vrijeme.

Dodatnom smanjenju potražnje nije pomogla niti činjenica što je dobar dio sektora, nošen odličnim rezultatima lanjskih godina, ove godine prilično podigao svoje cijene što će, s obzirom na sve veću ponudu last minute smještaja i popusta, u kolovozu očito malo korigirati.