SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Kad prodao udjel, Hisense drži 60% dionica Gorenja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2018. - 17:01:00
Zadnja izmjena: 14.06.2018. - 20:19:12
LJUBLJANA - Kineska kompanija Hisense, koja je početkom svibnja iskazala interes za preuzimanje svih dionica slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, već kontrolira 60 posto tog koncerna iz Velenja, nakon što joj je dionice odlučio prodati državni kapitani fond KAD.

Predsjednik nadzornog odbora KAD-a Stane Seničar potvrdio je za ljubljansko "Delo" od četvrtka da je odluka o prodaji donesena u srijedu, pa sa 16,4 posto dionica kojima je KAD raspolagao, Hisense već ima oko 60 posto dionica i na dobrom je putu da dođe do tri četvrtinskog udjela u koncernu.

KAD je prodajom dionica Gorenja ostvario 48 milijuna eura prihoda, a nadzorni odbor KAD-a preuzeo je odgovornost za tu odluku te o tome i obavijestio slovensku vladu, koja kao zastupnik države u nekim situacijama može djelovati kao skupština većinskih dioničara.

Budući da je Gorenje strategijom upravljanja državnim portfeljima bilo definirano kao "značajna" investicija, to je po nekim mišljenjima značilo da bi o prodaji trebala odlučivati vlada, no ministarstvo financija donijelo je interpretaciju da je nadzorni odbor samostalan u donošenju odluke o prodaji.

Kako navodi "Delo", odluka Nadzornog odbora KAD-a znači i definitivnu odluku države da izađe iz vlasničke strukture Gorenja, o čemu su postojala različita mišljenja i rezerviranost kod zaposlenih i sindikata.

Hisense je koncem svibnja ponudio za dionicu Gorenja 12 eura, procijenivši tako vrijednost Gorenja na 293 milijuna eura. Ponuda te kompanije istječe 26. lipnja.