SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TVRDNJE
 
Josipović: Slovenija ne ucjenjuje Hrvatsku oko Ljubljanske banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2013. - 11:37:10
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u četvrtak u Zagrebu kako Slovenija ne ucjenjuje Hrvatsku oko Ljubljanske banke s obzirom na kratke rokove za ulazak u EU i vjeruje da će rješenje tog dugogodišnjeg otvorenog pitanja biti pravedno i za Hrvatsku i za Sloveniju.
"Ne. Mislim da će rješenje biti kompromisne naravi i da će se moći okarakterizirati kao pravedno za obje strane", rekao je Josipović upitan ucjenjuje li Slovenija, koja još nije počela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, Hrvatsku da pristane na rješenje koje ne bi bilo u interesu Zagreba.

"Vjerujem da će se u vrlo skoro vrijeme naći zajednički jezik, da će se problem Ljubljanske banke riješiti i da će Slovenija krenuti u ratifikaciju", rekao je Josipović novinarima nakon dodjele odličja talijanskom zastupniku Aldu Di Biagiju.

Predsjednik nije htio reći koje bi rješenje bilo najbolje za Hrvatsku ističući da se s rješenjima ne bi trebalo istrčavati i da hrvatskog i slovenskog stručnjaka Zdravka Rogića i Franca Arhara treba pustiti da na miru završe posao.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Bruxellesu da je u veljači moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec najavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s financijskim stručnjacima dviju vlada.