DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Josipović sastankom sa čelnicima Exxona završava posjet SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.05.2014. - 08:13:15
WASHINGTON - Radnim ručkom s predsjednikom moćne teksaške naftne kompanije hrvatski će predsjednik Ivo Josipović u petak završiti višednevni posjet Sjedinjenim Državama tijekom kojega je političarima i predstavnicima energetske industrije predstavljao mogućnost investiranja u hrvatska naftna i plinska polja.
Zagreb očekuje da će privući 2,5 milijarde američkih dolara investicija u razdoblju od pet godina, smanjiti ovisnost zemlje o uvozu nafte i plina, podići tromo gospodarstvo i pomoći u strateškom pozicioniranju Hrvatske kao regionalnog energetskog središta.

Nakon provedenih seizmičkih istraživanja, hrvatska je vlada početkom godine otvorila natječaj za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

Josipović će se u petak sastati sa Steveom Greenleejem, predsjednikom za istraživanje u naftnoj kompaniji ExxonMobil, pošto je hrvatske projekte predstavio u Kongresu i utjecajnim poslovnim krugovima.

"Ti natječaji traju dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme, uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet godina", rekao je hrvatski predsjednik.

Nakon posjeta Kongresu u utorak, Josipović je u srijedu u Washingtonu razgovarao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i nakon sastanka izjavio da bi Hrvati za godinu dana mogli u Sjedinjene Države putovati bez viza. Po njegovim riječima, Biden ga je uvjerio da Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje povezano s ukupnom američkom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Hrvatska može postati energetsko čvorište srednje Europe, potvrdili su mu u četvrtak američki naftaši.

"Bit će nam veoma drago pomoći Hrvatskoj da postane energetsko čvorište srednje Europe, a taj je cilj itekako ostvariv", rekao je Paul Hobby, predsjednik Greater Houston Partnershipa, hjustonske organizacije za gospodarski razvoj koja je nastala 1989. spajanjem hjustonske trgovinske komore, vijeća za ekonomski razvoj i hjustonske svjetske trgovinske udruge.

"Interes koji su pokazali nudi optimizam. Pokazali su želju i potporu našim planovima i nadam se da će u daljnjim razgovorima i nadležnog ministarstva i naše vlade biti prostora za ozbiljno i važno partnerstvo", ocijenio je Josipović nakon posjeta "svjetskoj energetskoj prijestolnici", kako još nazivaju teksaški grad Houston jer su u njemu sjedišta mnogih naftnih kompanija poput ExxonMobila, Shella i Halliburtona. Josipović se u Houstonu sastao i s Rickom Perryem, guvernerom naftom bogatog Teksasa.

"Hrvatskoj koja teško izlazi iz krize planovi o energetskom čvorištu koji jamče energetsku neovisnost srednjoj i istočnoj Europi mogu dramatično promijeniti budućnost nabolje", rekao je Josipović prije odlaska u Houston. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspije",