DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Jones Lang LaSalle: Članstvo u EU neće podići tržište nekretnina u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Ruskivjesnik.com
Datum objave: 03.08.2013. - 11:54:43
MOSKVA - Prema izvještaju kompanije Jones Lang LaSalle, ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće dovesti do booma na tržištu nekretnina koji se dogodio u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj nakon njihovog ulaska u EU.
„Stručnjaci kompanije Jones Lang LaSalle prognoziraju da će opća ekonomska situacija unutar države i složeni ekonomski uvjeti u Europskoj uniji ograničiti razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj“, izvještava portal World Property Channel.

U „kratkoročnoj ili srednjoročnoj perspektivi“ moguć je rast na području industrije i logistike, a također i povećanje investicija u nekretnine, budući da će u državu doći investicijski fondovi koji su prije sumnjali u pouzdanost takvih ulaganja.

Kad je Bugarska 2007. stupila u Europsku uniju, obim poslova u 2008. narastao je gotovo za dva puta u odnosu na period prije ulaska u EU. Kad su Češka, Mađarska i Poljska stupile 2009., ulaganja u njihove nekretnine povećale su se za 57%, 236% i 84%.

Ipak, Europa se trenutno nalazi u recesiji, a članstvo u EU-u teško može pospješiti nagli rast tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Ono će nesumnjivo dati određenu razinu pouzdanosti za taj sektor, budući da cijene nekretnina u Hrvatskoj neprestano padaju, stoji u izvještaju kompanije Jones Lang LaSalle.

Povećanje transparentnosti te financijske i pravne stabilnosti, koje je osigurano članstvom u Europskoj uniji, povećali su potražnju za uredskim prostorima u drugim zemljama koje su ušle u EU, ali u Hrvatskoj je već utvrđeno preobilje uredskih prostora. Zbog teške ekonomske situacije ista stvar je i s trgovačkim prostorima.

Ali na tržištu industrijskih nekretnina, prema mišljenju stručnjaka JLL-a, Hrvatska ima „jedinstvene mogućnosti“ širenja trgovine s EU-om, zahvaljujući svojem strateškom položaju. A uklanjanje trgovačkih barijera i otvaranje nacionalnih tržišta omogućit će velikom broju kompanija da konkuriraju na tržištu.  

„Hrvatska će osjetiti korist od ulaska u EU za nekih četiri-pet godina“, rekao je Boris Vujčić, vicepredsjednik Hrvatske narodne banke. „U dogledno vrijeme neće doći do ozbiljnijih promjena“.