SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen na najnižim razinama u pet tjedana prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.09.2019. - 16:00:28
LONDON - Tečaj jena u utorak je na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže razine u pet tjedana prema dolaru uslijed rasta prinosa na njemačke i američke državne obveznice zbog poboljšanog raspoloženja investitora spram preuzimanja rizika.

Tečaj jena u takvom je ozračju skliznuo na 107,50 jena za dolar, najniže razine od početka kolovoza.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je pak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 98,359 bodova.

Tečaj eura jutros je više-manje stagnirao u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,1040 dolara. U fokusu investitora je ovotjedna sjednica Europske središnje banke (ECB) na kojoj se očekuje labavljanje monetarne politike u eurozoni.

Prinosi na 30-godišnje njemačke državne obveznice nakratko su se vratili u pozitivno područje po prvi put u posljednjih više od mjesec dana, a oni na referentne 10-godišnje američke obveznice popeli se na najviše razine u tri tjedna jer su se investitori okrenuli rizičnijoj imovini.

Pad cijene referentnih američkih obveznica i posljedični rast prinosa pripisuje se najnovijim izjavama američkog ministra financija Stevena Mnuchina koji je za televiziju Fox izjavio da ima mnogo napretka na planu trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine te da je američka strana spremna pregovarati.

"U protekla 24 sata investitori su se okrenuli rizičnijim valutama," rekao je Rodrigo Catril, valutni analitičar u National Australia Banku.

Među rijetkim gubitnicima jutros je bila švedska kruna nakon što su podaci o inflaciji u kolovozu bili lošiji od očekivanja tržišta. Prema dolaru je tako oslabila 0,5 posto, a prema euru za 0,7 posto.

Tečaj funte ostao je uglavnom stabilan nakon što je britanski parlament očekivano odbio prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora. Tečaj funte skliznuo je blagih 0,1 posto prema dolaru u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,2329 dolara, nakon što je dan ranije nakratko dosegnuo nove najviše razine u šest tjedana. U odnosu na euro, tečaj joj se zadržao na 89,525 penija za euro.