GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jelenić i Bandić: Slučajnost ili tragična slika hrvatskog društva?

Jelenić i Bandić: Slučajnost ili tragična slika hrvatskog društva?
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 12:34
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - U istoj loži, u svečanim odijelima, sjede jedan pored drugog. I uživaju u opernim arijama.

Kao da je riječ o najvećim prijateljima. Bliskim suradnicima. Uvaženim kolegama. A ne o ljudima koji se pred božicom pravde nalaze na potpuno suprotnim stranama.

Dražen Jelenić glavni je državni odvjetnik i pred sobom ima važan zadatak. Dokazati krivnju Milana Bandića u nekoliko sudskih procesa koji se protiv njega vode. I naći dokaze u nizu kaznenih prijava koje protiv zagrebačkog gradonačelnika postoje. Bandić je jedan od dužnosnika s najviše korupcijskih repova u zemlji, piše Slobodna Dalmacija.

Zanimljiva odluka državnog protokola: pogledajte koga su zajedno smjestili u ložu na svečanom koncertu u zagrebačkom HNK

No to ni jednom ni drugom nije smetalo da – na manje od metar udaljenosti - uživaju u taktovima na svečanom koncertu održanom u zagrebačkom HNK u povodu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Za uglednog antikoripcijskog stručnjaka prof.dr. Josipa Kregara dileme nema. Jelenić se, kada je vidio gdje ga je protokol smjestio, trebao okrenuti i otići.

- Ovo je vrlo problematična situacija jer je suprotna etičkom kodeksu. Iako se ne radi o grešci glavnog državnog odvjetnika, nego protokola, on je morao intervneirati i tražiti izmjenu mjesta. Ako je ne bi bilo, mogao je otići – smatra Kregar.

To je, ističe on, pitanje vjerodostojnosti institucija. Milan Bandić nije samo osumnjičen: protiv njega je podignuta optužnica za koju odgovara državni odvjetnik.

- To je takva greška. Mogu ljudski razumjeti nesnalaženje, impresioniranost, ali on to sebi jednostavno ne može dozvoliti – poručuje Kregar.

- Državni odvjetnik Jelenić trebao je odbiti mjesto pokraj USKOK-ovog optuženika Bandića, no danas se u društvu opterećenom aferama nevažnim predstavljaju i očito neprimjerene situacije. Povjerenje građana u institucije nemoguće je vratiti dok se događaju ovakvi propusti – decidiran je u svojoj Twitter objavio bio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ni u oporbenom Glasu nemaju razumjevanja za raspored koji je glavnog državnog odvjetnika smjestio uz bok Bandiću.

- Nema logike da potpredsjednik Sabora, glavni državni odvjetnik i zagrebački gradonačelnik budu u istoj loži, čak ni po abecedi, a pogotovo po rangu. Propust je glavnog državnog odvjetnika, koji nije tražio mjesto u drugoj loži, jer ovo je nešto što mu nije trebalo – kazao je za N1 Goran Beus Richembergh.

Pred Jelenićem je sada težak zadatak: da pokaže da je zajednička loža sa Bandićem bila stvar slučajnosti. I da zbog toga zagrebački gradonačelnik kod njega neće imati nikakvog popusta.

Baš kao što je to svojedobno pokazao Mladen Bajić. Splićanin koji je dugo godina bio upravo na Jelenićevom mjestu. I koji je u zlatno doba Ive Sanadera često bio viđen na kavi sa HDZ-ovim premijerom. Na očaj svih koji su još od afere Brodosplit vidjeti da Sanaderovo europsko lice ima i svoju mračnu korupcijsku stranu.

Bajić je Sanadera na koncu optužio. A na temelju te optužnice i strpao u zatvor.

Sada je, dakle, red da Jelenić pokaže da se protokolarno drugovanje s Bandićem neće odraziti na rad DORH-a i USKOK-a u sudnici.

Da mu, dakle, neće gledati kroz prste.

Nego pošteno istražiti pljačku oko zagrebačkih advetskih kućica. I glavnog krivca dovesti pred lice pravde.

Tagovi: Dražen Jelenić, Milan Bandić, Mladen Bajić, Ivo Sanader, Josip Kregar, Davor Bernardić, USKOK
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE