GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 16:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz blagi rast od 0,3% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u studenom potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u studenom 2019. u odnosu na studeni 2018. veći je za 6,9%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 3,4%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je povećanje radova na izgradnji zgrada (3,7%) kao i rast obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (2,9%). Pozitivne godišnje stope kretanja po pitanju izgradnje zgrada bilježe rast od kraja 2015. godine, kada je i zabilježen početak postepenog oporavka na tržištu nekretnina. Inače, u ovom slučaju se radi o prilično segmentiranom i neujednačenom rastu koji je najprije ovisan o lokaciji samih stambenih objekata.

Rast obujma na ostalim građevinama povezan je s početkom ciklusa javnih investicija koje se dobrim dijelom oslanjaju na sredstava iz EU fondova. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu studenom 50,2% radova odrađeno na zgradama.

Kao posljedica razmjeno snažnog rasta prethodnih mjeseci u razdoblju od siječnja do studenog ove godine obujam građevinskih radova u odnosu na isto razdoblje 2018. godine viši je za 8,0% prema izvornim indeksima. Kod gradnje zgrada ta stopa je nešto niža (7,8%) dok je kod ostalih građevina nešto viša (8,3%). Trenutni nastavak rasta obujma građevinskih radova tokom mjeseca studenog ukazuje na to da postoji šansa da će građevinarstvo i tokom četvrtog kvartala 2019. godine biti jedan od predvodnika rasta bruto dodane vrijednosti u Hrvatskoj.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u studenom je iznosio 800 te je bio 2,56% viši u odnosu na broj u studenom 2018. U prvih 11 mjeseci prošle je godine ukupno izdano 9.082 dozvola za građenje. Otprilike 74% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 26% spada pod Rekonstrukcije. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu studenom (od 4,46 mlrd kuna) viša je čak za 85,7% u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Pozitivna kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema posljednjim podacima HNB-a za mjesec listopad, vratio na najviše razine od 2008. te je bio na razini od 119,8.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE