SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ACTA
 
Janšina stranka najavila moguće zaleđivanje sporazuma ACTA
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2012. - 15:08:00
Zadnja izmjena: 13.02.2012. - 19:38:09
LJUBLJANA - Nova slovenska vlada ne isključuje mogućnost da "zaledi" postupak ratifikacije sporazuma ACTA koji izaziva prosvjede i u nekim drugim državama EU-a koji su sporazum već potpisale, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.
Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi novi premijer Janez Janša, objavila je da je o ACTA-i potrebna parlamentarna rasprava i da je moguće da će Slovenija postupak ratifikacije zamrznuti onako kako su to već učinile Poljska i Češka, koje su sporazum potpisale, kao i većina država Europske unije. Za to je, prema navodima slovenskih medija, većina drugih slovenskih političkih stranaka i u vladi i u oporbi. No, sve one ističu da nema razloga za napade na njihove web-stranice kojima su bile izložene u nedjelju od hakerske skupine Anonymous i prijetnje iste grupe da će napasti internet stranice slovenske vlade.

Parlamentarni zastupnik Janšine stranke Branko Grims izjavio je da je potpisivanje ACTA-e još jedan slab potez prijašnje Pahorove vlade zbog kojega će ostati u slabom sjećanju te da ga bez prethodne javne rasprave nije trebalo potpisati.

"Internet je izvor znanja, poslovno sredstvo i način života suvremenog čovjeka, a odredba prema kojoj bi zbog sumnje o kopiranju s interneta korisnici mogli biti isključeni od operatera koji bi prethodno pratili njihov internet promet u suprotnosti je sa slovenskim ustavom", tvrdi Grims koji dodaje da je Pahorovu vladu na vrijeme upozoravao na te pojedinosti.

Sporazum ACTA su 26. siječnja u Tokiju potpisali predstavnici Europske komisije i 22 od 27 članica Europske unije, među njima i Slovenija.

Od sporazuma se u svoje ime, međutim, malo nakon toga distancirala slovenska veleposlanica u Japanu Helena Drnovšek Zorko koja ga je potpisala. Protivnici ratifikacije ACTA-e u Sloveniji tvrde da ACTA ne donosi viši stupanj zaštite autorskih prava na internetu u odnosu na sadašnju nacionalnu regulativu, ali da jača položaj velikih korporacija i izdavača.

Protivnici sporazuma u Sloveniji najavili su nove prosvjede protiv sporazuma za petak.
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.