SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Janaf ugovorio nove poslove s češkim Unipetrolom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.02.2019. - 15:59:48
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u srijedu je objavio da je s češkim Unipetrolom potpisao novi ugovor o poslovnim aktivnostima, kojima Janaf otvara nova međunarodna tržišta.

Ugovor su na godišnjoj konferenciji IP Week u Londonu potpisali predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i generalni direktor Unipetrola Krzysztof Zdziarski.

Ugovor predstavlja novu aktivnost Janafa u međunarodnom poslovnom okruženju te novi iskorak kompanije kao strateškog čimbenika te nezaobilaznog partnera za naftni biznis na karti srednje i istočne Europe, ističe se u priopćenju.

Prenosi se i izjava čelnika Unipetrola da Jadranski naftovod (Adria Pipeline) predstavlja opciju za Češku i čitavu središnju Europu za daljnje jačanje sigurnosti opskrbe, jer pruža alternativu u slučaju bilo kojeg prekida u opskrbi iz naftovoda Družba ili u slučaju podbačaja kapaciteta putem izrazito korištenog TAL naftovoda.

"Kako bi pokrenuli transport sirove nafte putem sustava Jadranskog naftovoda prema Češkoj, jedino što trebamo je zaključiti sporazume o transportu s našim mađarskim i slovačkim partnerima kroz čije zemlje prolazi trasa naftovoda. Vjerujemo da ćemo uskoro zaključiti pregovore s obzirom da je stabilnost prostora središnje Europe glavni cilj svih dionika", izjavio je Zdziarski.

Dragan Kovačević ističe da je "Janaf kao strateška nacionalna kompanija izrasla u vrlo aktivnog i značajnog regionalnog faktora na području srednje i istočne Europe te ovim novim ugovorom jača gospodarski položaj Republike Hrvatske".

"Naravno, sve to trebalo bi dovesti do zadržavanja kontinuiteta dobrih poslovnih rezultata, što je sigurna putanja koju bi i druge kompanije u Hrvatskoj trebale slijediti", izjavio Kovačević.

Unipetrol u Češkoj upravlja radom dviju rafinerija - u Litvínovu i u Kralupy nad Vltavou, a Jadranski naftovod može se koristiti za opskrbu sirovom naftom obje te rafinerije.

Ukupni godišnji nominalni kapacitet proizvodnje obje Unipetrolove rafinerije u Češkoj iznosi 8,7 milijuna tona sirove nafte. Prošle je godine, po podatcima iz priopćenja, Unipetrol preradio 7,6 milijuna tona sirove nafte.