SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ENORMNO
 
Jaja poskupjela čak 50%
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 06.11.2012. - 08:59:41
ZAGREB - Jaje koje se donedavno moglo kupiti za 1,20 kuna ovih se dana u prodavaonicama i na tržnicama u prosjeku prodaje 50% skuplje, za 1,80 kuna, a kod manjih trgovaca i za 2 kune.
Za 10 jaja tako treba izdvojiti i 6 do 8 kuna više, što znači da ni ta namirnica, kojoj je u krizi i recesiji potrošnja rasla desetak posto, nije više "socijalna" kategorija hrane na meniju siromašnijih građana. A bit će i još skuplja, najmanje 5 do 10%, tvrde proizvođači jer su i na cijenu jaja utjecali dugotrajna suša i sve skuplja stočna hrana, koja u biznisu s jajima čini više od 50% troškova.

– Tko svoje kokice nije poslao pod nož, kako to ovih dana često rade manji peradari, cijene jaja morao je povisiti – kaže predsjednik uprave Perfe-Bio Marko Brajević, ističući kako su i zbog prilagodbe standardima EU i velikih ulaganja farme nesilica mnogima sve neisplativije, a završni udarac bila je cijena soje i kukuruza.

Ta sirovina čini otprilike 90% hrane za nesilice, koja je sada i 250% skuplja. Sa 1,20 kuna za kilogram, kukuruz je u nekoliko mjeseci poskupio na 1,85 kuna (uskoro će, predviđa se, i na 2 kune!), a soja sa 2,30 na 4,40 kuna. Jakov Ćorić iz Gale kaže kako cijene jaja nisu rasle najmanje 10 godina. Kukuruz je posljednjih 30-ak godina stajao u prosjeku 10 do 11 eurocenti za kilogram, da bi posljednjih mjeseci skočio 150%, na 25 eurocenti, a soja 100%.

Cijena jaja sve do lani računala se na bazi 0,80 kn/kg kukuruza pa je konačni rast cijena neminovan, tvrdi Ćorić, koji je u posljednje dvije godine samo na cijenama hrane za nesilice izgubio 10 mil. kuna, a prilagodba EU, obnova i modernizacija proizvodnje stajala ga je 33 mil. kuna.

www.vecernji.hr