DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPIS
 
Jadroplovu u Njemačkoj otpisali 22 milijuna dolara duga
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 12.12.2019. - 10:50:37
SPLIT - Uprava Jadroplova uspjela je nakon višemjesečnih pregovora s hannoverskim Norddeutsche Landesbankom dogovoriti otpis 22 milijuna dolara duga plus kamate, s time da se u nastavku pregovora dogovori i refinanciranje oko 28 milijuna dolara starih dugovanja. 

Za ostvarenje cijelog tog posla Jadroplov bi trebao osigurati taj iznos i dodatne uvjete koji bi se mogli pojaviti u pregovorima.

Predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačić pojašnjava za Jutarnji list da se Norddeutsche Landesbank, koji od njih potražuje oko 50 milijuna dolara i kamate, zbog svojeg restrukturiranja povlači iz financiranja brodarskog sektora.

Kako se može iščitati iz obavijesti na stranici Zagrebačke burze, hannoverska je banka izrazila spremnost da zatvori i preostalih 28 milijuna dolara duga, što je potraživanje vezano uz financiranje brodova Solin, Peristil, Sveti Dujam i Bene, uz koje Jadroplov ima još dva, Split i Trogir.

- Uzevši u obzir tržišnu vrijednost imovine Jadroplova i obveze koje će imati nakon realizacije te transakcije, kapital tvrtke ostat će pozitivan. Za banku i Jadroplov puno je isplatljivije dogovorno odraditi takav oblik zatvaranja potraživanja u odnosu na prisilnu naplatu zaustavljanjem brodova - objašnjava Branimir Kovačić.

Prema njegovim riječima, proces zapljene brodova dugotrajan je i jako skup, a u biti neisplativ jer su cijene koje se postižu na dražbama znatno ispod tržišnih.

- Model koji smo dogovorili s Norddeutsche Landesbankom, bez prisilnog zaustavljanja, puno je isplativiji za njega, a nama omogućava realnu dokapitalizaciju i konačni izlazak iz krize uvjetovane povijesno niskim vozarinama - tvrdi Kovačić.