SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIŠMIŠI
 
Izložba o šišmišima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.02.2019. - 09:15:46
ZAGREB - Izložba "Tehnologije u biologiji: šišmiši"  otvara se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u ponedjeljak, 18. veljače u 18 sati.

Autori izložbe i tekstova su Katarina Ivanišin-Kardum iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Marija Crnčević iz Javne ustanove rezervat Lokrum, Daniela Hamidović iz Hrvatskog biospeleološkog društva te Henry Schofield iz britanskog Vincent Wildlife Trusta. Autori fotografije su Boris Krstinić i Daniela Hamidović uz korištenje fotografija Tehničkog muzeja Nikola Tesla. 

Ova izložba približit će vam svijet šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje, ali i pojedine predmete iz stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Možda ćete se iznenaditi kad saznate kojim su znanstvenicima i zašto šišmiši bili inspiracija i koja su otkrića u svijetu tehnologije nastala zahvaljujući šišmišima.

Povezivanjem rezultata dvogodišnjeg istraživanja šišmiša na otoku Lokrumu i muzejskih predmeta nastala je izložba kojom se nastoje otvoriti novi vidici svima, prvenstveno mladim istraživačima u prirodnim i tehničkim znanostima.

Lokrum je otok zaštićen kao poseban rezervat šumske vegetacije prije više od 70 godina zbog jedinstvene šume česvine koju nastanjuju brojne vrste. Putopisci i istraživači posjećivali su Lokrum i bilježili nalaze vrsta. Ipak, podatci o šišmišima bili su skromni  sve do 2016. godine kad su istraživači iz Hrvatske i  Velike Britanije započeli zajednička istraživanja. Stigli su na Lokrum na ljeto, nakrcani istraživačkom opremom čije tehnologije omogućuju istraživanja šišmiša. Započinjali su “radni dan” u sumrak čekajući šišmiše koji se pojavljuju odmah nakon zalaska Sunca. 

Otkrili su ukupno jedanaest vrsta šišmiša što je velik broj za tako mali otok. Lokrum je izuzetno važno stanište za kolonije dviju vrsta šišmiša — Kolombatovićevog dugoušana i malog potkovnjaka.

U Hrvatskoj su zabilježene 33 vrste šišmiša, od 46 vrsta koje su prisutne na području Europe. U cijelom svijetu ukupno je poznato više od 1300 vrsta šišmiša. 

Na fotografiji: Plecotus kolombatovici, vrsta koja je telemetrijski obrađena na otoku Lokrum

Snimio: Boris Krstinić