SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTEVI
 
Izdavači traže novi Odbor Sajma knjiga
Autor/izvor: SEEbiz / B92 / SEEcult
Datum objave: 08.10.2014. - 10:07:36
BEOGRAD - Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) najoštrije je protestovalo zbog načina rada Odbora Beogradskog sajma knjiga, optužujući ga za komercijalizaciju te gradske manifestacije i zahtevajući od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i od Skupštine grada da preispitaju odluku o imenovanju Odbora, kao i da imenuju novi.
Prema oceni UPIS, kriterijumi i indikatori koje je uveo Odbor Beogradskog sajma knjiga nisu doprineli daljem razvoju te kulturne manifestacije, već njenoj daljoj komercijalizaciji, čime je ugrožen sam karakter Beogradskog sajma knjiga koji je domaći i međunarodni značaj stekao na sasvim drugim, progamskim i kulturnim principima, navedeno je u saopštenju, a prenosi SEEcult.

“Odbor Beogradskog sajma knjiga je tek 29. septembra obavestio izdavače o raspodeli prostora na Sajmu knjiga, dok je izdavačima ostavljen rok za žalbu od svega dva dana, posle čega je Odbor Beogradskog sajma knjiga počeo da sa izdavačima razgovara jezikom ultimatuma, bez obrazloženja svojih odluka”, naveo je UPIS, preneo je “Blic”.

UPIS je naveo i da su odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga i njegove komisije za raspodelu prostora nanele štetu uglednim izdavačima, kao što su Akademska knjiga, Albion Books, Clio, Evoluta, Fedon, Paideia i niz drugih izdavača, čiji rad u protekloj godini i u proteklom periodu predstavlja reprezentativan izraz profesionalnog srpskog izdavaštva.

Zahtevajući da Odbor Beogradskog sajma knjiga promeni te svoje odluke ili da ih javno obrazloži, UPIS je naveo i da je objektivan rad Odbora Beogradskog sajma knjiga ugrožen činjenicom da u njemu nisu ravnopravno zastupljeni predstavnici svih udruženja izdavača i, što je još važnije, svih vrsta izdavaštva u savremenoj srpskoj kulturi.

UPIS je stoga zatražio od Sekretarijata za kulturu i Skupštine grada Beograda da preispitaju odluku o imenovanju Odbora Beogradskog sajma knjiga, kao i da preispitaju “ovlašćenja koja je Odbor u svom radu prekoračio”.

UPIS traži od nadležnih i da imenuju novi Odbor Beogradskog sajma knjiga koji će “održavati osnivačke i programske ciljeve kulturne manifestacije kao što je Beogradski sajam knjiga i programsku raznolikost savremenog srpskog izdavaštva”.

Odbor Sajma knjiga prethodno je saopštio da je raspodela izlagačkog prostora za 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga završena, da se trudio da ispuni zahteve svih izdavača, te da su oni i uložili manje prigovora nego prethodnih godina.

Izlagački prostor na 59. Sajmu knjiga raspodeljen je prema kriterijumima i indikatorima koji se odnose na broj prvih izdanja, nagrade, prevode, godišnji promet, godinu osnivanja, broj zaposlenih i likvidnost. Ti kriterijumi su, prema navodima Odbora, obezbedili visok stepen objektivnosti u raspodeli izlagačkog prostora, zahvalјajući "uvažanju dosadašnjeg iskustva i stručnih mišlјenja".

Odbor je naveo u saopštenju i da je Beogradski sajam knjiga u proteklih 58 godina imao kulturnu, društvenu, diplomatsku i komercijalnu funkciju, te da smatra da ta manifestacija treba da, u cilјu zadovolјavanja različitih potreba izdavača i čitalaca, “zadrži i eventualno unapredi funkcije o kojima je reč”.

59. Sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra, uz učešće 450 direktnih izlagača, od kojih su 33 iz inostranstva, te Kinu, kao počasnog gosta.