DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCENA
 
Izabrana konsultantska kuća za procenu vrednosti Laste
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.02.2019. - 15:09:52
BEOGRAD - Nadzorni odbor preduzeća Lasta izabrao je konsultantsku kuću BDO Business Advisory iz Beograda za procenu imovine i kapitala ovog preduzeća, rečeno je Tanjugu u Lasti.

Nakon procene koja se, kako kažu, očekuje do kraja marta, država planira da objavi prodaju 77% udela u ovom najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji.

Vlasništvo u Lasti imaju - Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouprava, Fond PIO, RFZO..., a 23% akcija je u rukama malih akcionara.

Budući kupac moraće da se obaveže da će uložiti sredstva u vozni park preduzeća i da će zadržati isti broj radnika, kojih sad ima dve hiljade.

Iako je i prošle godine planirana prodaja Laste, čelni ljudi preduzeća tada su tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

- To je dug koji je nastao 2004, 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca smo plaćali 13 miliona dinara obaveza. I onda se postavilo pitanje da li ćemo doći do trenutka kada više ne možemo da servisiramo (dug), da zalažemo autobuse kod Poreske uprave ili ćemo ići u stečaj - rekao je ranije Tanjugu direktor Laste Toni Gajić.

Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi Lasti.

Gajić je rekao da je ceo postupak konverzije proces koji je trajao dugo, a da je završen u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća