SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
SINDIKATI
 
Iz Uprave Željezare Toščelik opet najavili otkaze i smanjenja plata
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 26.09.2018. - 12:49:07
NIKŠIĆ - Iz Sindikata nikšićke Željezare Tosčelik tvrde da „domaći menadžment" da bi opravdao „svoju nesposobnost ostvarivanja dobrih rezultata" radnicima ne dozvoljava da ispune normu, kao i da ih bez ikakvog razloga šalju na disciplinsku komisiju.

„Ovo je zaista nečuveno šta nam rade. Uslovi su nikakvi, nemamo adekvatnu opremu, a sada su riješili i da nam smanje ionako male plate, s obzirom na posao koji radimo, i to tako što nam prekovremene sate pretvaraju u slobodne dane, što nemaju zakonsko pravo", istakli su iz Sindikata ove kompanije.

U Tosčeliku je, kako su kazali, zaposleno oko 180 radnika koji imaju rješenje za stalno, kao i još njih stotinjak koji rade na određeno vrijeme.

„Ništa nije urađeno što se tiče obećane modernizacije. Radimo sa zastarjelom i dotrajalom opremom, svi dajemo maksimom a vraćaju nam na taj način što nam svako malo prijete otkazima i disciplinskom komisijom. Inače, posljednjih mjeseci je uobičajena pojava da radnike šalju na disciplinsku komisiju", tvrde iz Sindikata Tosčelika.

"Vijesti" su juče poslale pitanja upravi željezare u vezi ovih optužbi iz sindikalne organizacije, ali odgovore nijesu dobili.

Startna plata radnicima zaposlenima u proizvodnji je 350 eura, a sa prekovremenim radom prime i stotinu eura više. U Tosčeliku se posao odvija u tri smjene. Novom sistematizacijom prije pet mjeseci 17 stalno zaposlenih radnika ostalo je bez posla.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik za 15,1 milion eura. Novi vlasnik je, prilikom preuzimanja Željezare, kazao da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, povećati broj radnika i ostvariti promet od 500 miliona eura. Ništa od tih obećanja nije ispunjeno. Tosčelik i nakon šest godina radi bez ekološke saglasnosti i integrisane dozvole za rad.

Prema izvještaju o poslovanju za prošlu godinu, kojeg je kompanija poslala Poreskoj upravi, lani su imali ukupan prihod od 20,7 miliona eura a rashod od 27,8 miliona eura, odnosno ostvaren je gubitak od sedam miliona eura. Sa velikim minusom kompanija posluje sve četiri prethodne godine, pa je on 2016. iznosio 6,3 miliona, 2015. je bio 7,1 milion, a 2014. negativan rezultat u poslovanju iznosio je 4,5 miliona eura.

Sada je ukupan kapital negativan i iznosi minus 33,5 miliona eura, dok su dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije 55 miliona eura. Vrijednost stalnih sredstava procijenjen je na osam miliona eura, a obrtnih sredstava na 13,5 miliona eura.