SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BEZ INTERESA
 
Istrani nezainteresirani za posao u Mirni
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 05.02.2018. - 07:15:32
ROVINJ - U nemogućnosti osiguranja radne snage za pokretanje druge smjene u tvornici za preradu ribe Mirna u Rovinju, vlasnik Mirne, najveći hrvatski prehrambeni koncern, koprivnička Podravka, pokrenuo je široku kampanju. Podravka, koja je u akviziciju i obnovu tvornice Mirna, koja je bila pred stečajem, uložila preko sto milijuna kuna, traži čak 120 radnika.

Međutim, na oglase u lokalnim medijima Podravka nije dobila odgovarajući odaziv, nevjerojatno, ali nije se javio gotovo nitko. Slično se ponovilo i s oglašavanjem preko HZZ-a.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar za Glas Istre kaže da su najprije krenuli s internim natječajem i našli tek 15 zainteresiranih. - Podravka ima i oko 400 sezonaca, ali je i tu odaziv bio loš, pa smo krenuli u javni poziv svim nezaposlenima u Hrvatskoj. Nudimo ugovor na godinu dana, plaću u prosjeku prehrambene industrije te stan i hranu, mogućnost stimulativnog nagrađivanja za ostvarenje vrhunskih rezultata u smjeni, sva prava iz kolektivnog ugovora, poput prava na uskrsnicu, regres, božićnicu, dara za djecu, kao i stimulacije za rad u smjeni. Uz paletu proizvoda Mirne, u Rovinju će se proizvoditi i cjelokupni asortiman branda Eva, pa se u perspektivi praktički radi o ugovorima na neodređeno vrijeme, kaže Pucar.

Plaća u prosjeku prehrambene industrije očito nije dostatna da bi se nezaposleni iz Rovinja i Istre odlučili za rad u tvornici, koliko se god ona modernizirala i djeluje u srcu jednog od najljepših gradova na Jadranu.

Poznato je da je Podravka raščišćavanjem starih dugova i dubioza i obnovom zapuštenih proizvodnih pogona Mirne uvelike povećala proizvodnju i prodaju, a potom su nabavljene najmodernije proizvodne linije. S obzirom na to, bilo je teško za očekivati da će se pojaviti problem s osiguranjem dovoljnog broja radnika.

Velimirom Vrhovski, predsjednik Uprave Mirne, ujedno i direktor Podravkine divizije prehrambenih proizvoda iz mora, kaže da su asortiman Eva prvo proizvodili u zadarskoj Adriji, gdje je i nastao, a potom po stečaju te tvornice u outsourcingu.

- Kada smo kretali u investiciju, nismo bili svjesni da ćemo imati problema s osiguranjem adekvatne radne snage. Nedostajući inženjerski kadar smo uspjeli riješiti preko našeg koncerna, a za proizvodne radnike ćemo se izgleda morati svojski potruditi, kaže Vrhovski.