SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREOKRET
 
Isporuke PC-a u porastu nakon šest godina pada
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 15.07.2018. - 10:41:33

LONDON - Istraživačke kuće Gartner i IDC objavile su protekloga tjedna svoje podatke o isporukama osobnih računala u drugom tromjesečju 2018. godine, i u njima istaknule kako je došlo do preokreta dugogodišnjeg negativnog trenda na ovom tržištu.

Prodaja računala, naime, prema pokazateljima ovih kompanija u konstantnom je padu već šest godina, a pozitivan kvartal nije zabilježen od početka 2012. godine.

Sada je, pak, prema Gartneru ostvaren porast isporuka PC-ja od 1,4% u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok IDC bilježi porast od 2,7%. Ukupno su u protekla tri mjeseca proizvođači na tržište isporučili između 62,1 i 62,3 milijuna osobnih računala. Analitičari Gartnera navode kako ovaj podatak treba uzeti kao pokazatelj stabilnosti tržišta, a ne kao naznaku nekog velikog oporavka.

Porast isporuka zabilježen je u svim regijama svijeta, i to u segmentu poslovnih računala. Najveći generator prodaje u ovom razdoblju bila su računala s Windowsima 10, OS-om na koji mnoge kompanije trenutačno prelaze. U skladu s tim zaključkom Gartner predviđa da će se trend rasta ponovno usporiti kroz najviše dvije godine kada velika većina korisnika prijeđe na "desetku".

IDC: globalne isporuke računala prema proizvođačima u Q2 (u tisućama komada)Nešto veći porast isporuka koji je zabilježio IDC dolazi od činjenice da oni u PC-je ubrajaju i razne hibridne tablete i Chromebookove, a slažu se s Gartnerom oko činjenice da je ulazak Windowsa 10 u velike kompanije glavni generator rasta tržišta. Kod IDC-a na prvom se mjestu top liste proizvođača nalazi HP Inc., dok Gartner bilježi da je Lenovo bio vodeći proizvođač u drugom tromjesečju (zajedno s nedavno pripojenim im Fujitsu odjelom).