SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVOZ RADNIKA
 
Iskorišteno manje od polovice od rekordnih 65.000 radnih dozvola za strance
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 20.05.2019. - 07:02:15
ZAGREB - Ove godine poslodavcima je odobren rekordan broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika, više od 65 tisuća. Do sada je iskorišteno malo manje od pola kvote, i to najviše u Istarskoj i Dubrovačko- neretvanskoj županiji.

Zbog nedostatka radnika Vlada je najavila i da će od iduće godine potpuno ukinuti kvote. Ministarstvo unutarnjih poslova već priprema i novi Zakon o strancima koji će poslodavcima napokon olakšati i ubrzati njihovo zapošljavanje, piše HRT.

Samo u Poreču zatraženo je 2000 radnih dozvola pa pretrpani policijski šalteri rade čak subotom i nedjeljom. Prije 15 dana uvedeno je i elektroničko podnošenje zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Turističke i građevinske tvrtke u najvećoj su utrci za stranim radnicima. Za građevinare predviđena je kvota od 18.000 uvezenih radnika, koje traže čak u dalekoj Ukrajini i Indiji. Pomoć nude posredničke agencije.

"Nedavno smo osigurali kontigent od 50 radnika iz Indije, imamo u pripremi desetak dozvola za radnike iz Nepala i Filipina. Ne traže se samo ljudi za turizam i građevinarstvo već imamo i strašno puno upita za stočarstvo i poljoprivredu - izjavila je Lejla Krezić, agentica za posredovanje u zapošljavanju.

Od iduće godine uvoz radnika trebao bi se liberalizirati. Ukidaju se kvote i pojednostavljuju procedure, što poslodavci traže već godinama.

"U roku pet dana možete tražiti radnika određenog zanimanja kojeg ćete uvesti a kojeg nema na hrvatskom tržištu rada. To bi trebalo jako ubrzati postupak i poslati jasan signal kojih nam radnika nedostaje", objasnila je Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Prijedlog novog zakona o strancima očekuje se početkom rujna.