SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POTONUĆE
 
Iranski rial na povijesnom minimumu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.12.2016. - 19:18:09
TEHERAN - Iranski rial pao je ovoga tjedna na svoju najnižu vrijednost u povijesti u odnosu na američki dolar, u odnosu na koji je bilježio stalan pad proteklih deset godina.

Ovoga tjedna se 41.600 riala mijenjalo za jedan dolar. U posljednjih deset godina iranski rial je pao sa 9.200 za jedan dolar na 41.600 za dolar, što je pad vrijednosti od oko 450 posto. Najveći dio ovog gubitka bio je 2012. zbog spornog iranskog nuklearnog programa kada su SAD zabranile svjetskim bankama da se uključe u iranski naftni sektor i kada je Europska unija uvela naftni embargo.

Ovim slabljenjem domaće valute u odnosu na dolar čini iranski izvoz privlačnijim na svjetskom tržištu poslije potpisanog nuklearnog sporazuma ali istovremeno znači da je uštedjevina stanovništva izgubila vrijednost.

Istovremeno raste zabrinutost oko toga što će budući predsjednik SAD-a Donald Trump značiti za daljnju primjenu nuklearnog sporazuma, iako mnogi Iranci još nisu osjetili nikakvu promjenu od kad je taj sporazum potpisan 2015. godine.

Prema nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. izmedju Irana i svjetskih sila ukinute su međunarodne sankcije Iranu, a ta zemlja je zauzvrat ograničila svoje obogaćivanje uranija. Od tada Iran nastoji povećazi svoju naftnu proizvodnju, povrati udjel na tržištu koji je izgubio dok je bio pod sankcijama i istovremeno potpisuje sporazume vredne desetine milijardi dolara sa proizvodjačima aviona Airbus i Boeing.

Postoje spekulacije da iranska vlada manipulira domaćom valutom da bi pokrila državni deficit. Kako navodi agencija AP, ona to čini tako što koristi razliku između nižeg vladinog deviznog tečaja i višeg tržišnog deviznog tečaja da bi dobila više rijala od prodaje nafte, potez koji je poznat u financijskom svijetu kao arbitraža.