SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPASNO
 
Iran postao raj za rudarenje bitcoina, vlasti zabrinute
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.07.2019. - 14:39:00
Zadnja izmjena: 19.07.2019. - 20:03:05
TEHERAN – Sve veći broj Iranaca počeo se okretati kriptovalutama, posebno bitcoinu, uslijed devalvacije nacionalne valute izazvane ekonomskim sankcijama SAD-a.

Manija za kriptovalutama je, međutim, zadala glavobolju lokalnim vlastima koje upozoravaju na to da proces „rudarenja“ bitcoina, koji „guta“ ogromnu količinu struje, zloupotrebljava iranski sistem subvencioniranja cijene električne energije.

Subvencionirana cijena struje u Iranu trenutno iznosi pola centa po kilovatu, što je podgrijalo rast zajednice kripto-rudara u toj zemlji.

Iranska elektroenegetska kompanija Elektrical Industry Syndicate nedavno je obznanila da namjerava povećati cijenu na sedam centi po kilovatu.

Iranski ministar za informacije i komunikacijske tehnologije Muhamed Džavad Azari izjavio je da je Iran postao „raj“ za rudarenje kripto-valuta.

„Posao rudarenja nije zabranjen zakonom, ali su vlada i Centralna banka naredile Carinskom uredu da zabrani uvoz hardvera za rudarenje dok se ne donesu novi propisi“, rekao je on za agenciju AP.

Oko 1.000 hardvera za rudarenje konfiscirano je iz dvije tvornice u zemlji, koje su sada ugašene, a vlasti su također prekinule opskrbu strujom kripto-rudara.

Zabrana je rezultirala time da su se se pojedini rudari sklonili u džamije, kojima vlada osigurava besplatnu struju.

Iran se trenutno bori sa hiperinflacijom zbog pooštrenih američkih sankcija, a statistika je pokazala da su prihodi od izvoza nafte pali za skoro 90 posto, dok je stopa nezaposlenosti blizu 20 posto.