GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran bi mogao preispitati suradnju s IAEA-om

Iran bi mogao preispitati suradnju s IAEA-om
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - Iran će preispitati suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako mu budu nametnute "nepravedne" mjere, poručio je u nedjelju predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, pošto su europske sile prošli tjedan aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom s Teheranom iz 2015.

"Otvoreno kažemo da ćemo, ako europske sile, iz bilo kojeg razloga, usvoje nepravedan pristup u korištenju mehanizma za rješavanje sporova, ozbiljno preispitati našu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", rekao je Laridžani, kako prenosi državna televizija.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija protivno sporazumu odgovarajući time na sankcije koje mu je SAD ponovno uveo pošto je napustio sporazum 2018.

Teheran je prošli tjedan objavio da neće poštivati ograničenja za obogaćivanje uranija predviđena sporazumom, ali i napomenuo da će nastaviti surađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obveze.

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute.

Mehanizam čini Zajednička komisija, koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Tagovi: Iran, Međunarodna agencija za atomsku energiju
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE