SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MREŽA
 
IoT Net Adria pustila u rad prvu baznu stanicu za IoT mrežu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.11.2017. - 14:02:03
ZAGREB - Zagrebačka tvrtka IoT Net Adria postavila je u Zagrebu i u rad pustila prvu baznu stanicu francuske tvrtke Sigfox za upotrebu IoT tehnologije, čime je u Hrvatskoj počela izgradnju nacionalne IoT mreže u sklopu čega se u iduće dvije godine planira postavljanje oko 200 stanica koje će pokriti oko 95 posto stanovništva.

O tome su u četvrtak izvijestili iz tvrtke IoT Net Adria.

"Riječ je tehnologiji koja se temelji na visokoj troškovnoj učinkovitosti i niskoj potrošnji energije i ne služi za telefoniranje i surfanje internetom nego za jednostavnu i izravnu vezu za povezivanje stvari. Također ta usluga ne koristi postojeću telekomunikacijsku infrastrukturu već gradi vlastitu mrežu i donosi nove mogućnosti koje će biti svima na raspolaganju za vlastita rješenja", napominju iz IoT Net Adrie, iz koje su suradnju na izgradnji nacionalne IoT mreže sa Sigfoxom najavili početkom listopada ove godine.

Prva bazna stanica za IoT rezultat je tada potpisanog sporazuma između IoT Net Adrije i Sigfoxa za stvaranjem IoT mreže kojom se, kako su kazali, u Hrvatskoj zapravo stvara sustav koji će poticati hrvatska IT poduzeća, integratore sustava, startupove i pojedince da se uključe u taj razvoj.

Ne iznoseći ni tada, a ni sada vrijednosti sporazuma sa Sigfoxom, kao niti investicija u tu mrežu, predsjednik Uprave IoT NET Adria Bruno Crnički poručio je da Sigfox tehnologija i njezina primjena u Hrvatskoj omogućuju sudjelovanje na globalnom IoT tržištu.

"Rješenja koja će se razviti u Hrvatskoj lako će se moći primijeniti bilo gdje u svijetu gdje postoji Sigfox mreža te želimo da se što veći broj hrvatskih tvrtki, startupova i inovatora uključi u ovaj projekt kako bi ponudili vlastita rješenja za senzore, uređaje, aplikacije i druge IoT alate", poručio je Crnički, naglašavajući i da su velike mogućnosti IoT-a u domeni komunalnih usluga i 'pametnih gradova' (smart cities).

Primjerice, sustav može obuhvaćati kontejnere s ugrađenim senzorima koji u realnom vremenu javljaju koliko je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza, što u konačnici, kako kaže, može donijeti uštede vremena, resursa i sredstava, a rješenja i usluge za IoT mogu se primjenjivati i u brojnim drugim sektorima (proizvodnja, poljoprivreda, zdravstvo, promet i prijevoz, bankarstvo, osiguranje, zaštita okoliša ili inovativna rješenja za pametne gradove itd.).

IoT ili Internet stvari (Internet of things) označava povezivanje uređaja putem interneta, čime se omogućavaju 'interakcije' između različitih sustava, poput primjerice hladnjaka, perilica ili raznih sigurnosnih sustava, pri čemu je važno da uređaji koji imaju ugrađene senzore koji više ili manje samostalno komuniciraju jedni s drugima i s raznim aplikacijama.