SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Investitori na Wall Streetu oprezni nakon pet dana rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2019. - 07:47:15
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su se ulagači nakon pet dana snažnog rasta cijena odlučili na predah, a zabrinjava ih i zastoj trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,05 posto, na 26.048 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2885 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 7822 boda.

Ulagači su se jučer odlučili na predah, nakon što su u prethodnih pet trgovinskih dana cijene dionica skočile više od 5 posto zahvaljujući ponajviše špekulacijama da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Pozitivno je na tržište posljednjih dana utjecao i dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Međutim, već dulje vrijeme nema naznaka pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer da ga ne zanima trgovinski dogovor ako Kina ne pristane na četiri od pet glavnih točaka, koje nije specificirao.

Poručio je također da je spreman dodatno povećati carine na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineski mediji međutim pišu kako se Pekingu ne žuri obnoviti trgovinske pregovore.

"Raspoloženje u vezi s trgovinom pokreće tržište. A danas smo vidjeli pesimističniji pogled na ono što bi se moglo dogoditi do kraja mjeseca", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 12.155 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5408 bodova.