SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEKRETNINE
 
Investicije u tržišta trgovačkih prostora uzletjele 94%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.06.2015. - 17:00:22
ZAGREB - Istraživanje tvrtke Colliers International pokazalo je kako je tijekom prvog kvartala 2015. godine, obujam investicija u tržišta trgovačkih prostora zemalja EMEA regije (Europa, Bliski Istok i Afrika) porastao za čak 94% u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, na vrijednost od 19,1 milijardi eura.
Predviđanja su da će ukupne transakcije u ovoj godini nadmašiti ukupan iznos od 51,8 milijardi eura iz 2014. godine.

Prošla godina bila je najsnažnija godina nakon 2007. godine za investicije u tržišta trgovačkih prostora. Prema broju transakcija, čak 30% ukupnog investicijskog obujma cijele regije pripada Velikoj Britaniji (€16,9 milijardi i porast od 19%). Slijede ju Njemačka s €8,3 mlrd. (porast od 5%), Francuska s €5,8 mlrd. (porast od 84%), Španjolska s €4,3 mlrd. (porast od 179%), te nordijske zemlje s €3,9 mlrd. (pad od 15%).

Nives Trgo, voditeljica odjela za trgovačke nekretnine, Colliers International, navela je:

"Iako je hrvatsko tržište trgovačkih prostora još u stagnaciji, naznake za oporavak tržišta vidljive su i kreću se u pozitivnom smjeru. Investitorima su trenutno i dalje najatraktivnija glavna tržišta Zapadne Europe, ali se povećana aktivnost primjećuje i na tržištima Španjolske, Italije, Irske i Portugala."