DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Intesa Sanpaolo gradi poslovanje u Rusiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.05.2017. - 13:39:17
MOSKVA - Talijanska banka Intesa Sanpaolo utrla je put novim poslovima u Rusiji nakon što je prošle godine u okruženju međunarodnih sankcija prihvatila posao savjetovanja Moskve u prodaji udjela u naftnom divu Rosneftu.

Intesa je bila konzultant Moskve u prodaji petine udjela u Rosneftu katarskom fondu i britanskoj trgovačkoj kući Glencore za 10,5 milijardi eura u prosincu prošle godine. Talijanska banka osigurala je ujedno kupcima 5,2 milijardi eura kredita za financiranje te transakcije.

Nakon uspješnog zaključenja posla ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je bančine čelnike, uključujući izvršnog direktora Carla Messinu, u Kremlj kako bi im zahvalio na obavljenom poslu i dodijelio im državna odličja.

Tom je prilikom Messina ruskom predsjedniku kazao da banka želi proširiti poslovanje u Rusiji.

U siječnju je čelnik Intesina ruskog ogranka Antonio Fallico za dnevni list Izvjestja kazao da banka želi organizirati i druge privatizacijske aranžmane u Rusiji.

U Intesi nisu željeli komentirati tu izjavu a iz ruskog su ogranka kazali da nisu ovlašteni komentirati i da neće organizirati intervju s Fallicom.

Donedavno se talijanska banka fokusirala na servisiranje rusko-talijanskih trgovinskih veza i kreditiranje malih i srednjih poduzeća u Rusiji. Nije bila prvi izbor za ruske energetske kompanije koje već dugo surađuju s Deutsche Bank DKBGn-DE-om i JP Morganom a nije sudjelovala ni u brojnim velikim ruskim spajanjima i akvizicijama.

To se promijenilo nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog uloge u krizi u Ukrajini. Mnoge su zapadne banke počele zazirati od poslovanja u Rusiji ali Intesa je riskirala.

Tako su u siječnju 2015. godine odobrili ruskom plinskom divu Gazpromu, koji nije obuhvaćen sankcijama, kredit od 350 milijuna eura. Potom su u prosincu 2016. godine odobrili 750 milijuna eura kredita projektu ukapljenog prirodnog plina Džamal koji kontrolira Novatek, obuhvaćen režimom sankcija.

Gazprom nije odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira izvješće o Intesinom angažmanu u Rusiji. U Rosneftu i Novateku nisu ga željeli komentirati.

Intesa je prošle godine bila na 15. mjestu ruske ljestvice banaka po provizijama, s ukupno pet milijuna dolara prihoda u toj stavci, pokazuju podaci koje je prikupio Thomson Reuters.

Godine 2015. provizije u Rusiji donijele su im 3,8 milijuna dolara, odnosno 500 tisuća dolara u 2014. godini. Ove godine još nisu organizirali veliku transakciju u Rusiji.

Bankari i analitičari smatraju da talijanska banka vjerojatno neće predstavljati ozbiljan izazov za velike američke banke kada je u pitanju aranžman izdanja obveznica i dionica ruskih kompanija u privatnom vlasništvu ali bi mogla dobiti nove poslove od ruskih državnih kompanija.

"Vlada će lako nazvati relevantnog člana odbora državne kompanije i sugerirati mu da Intesa bude uključena u neku transakciju ako to sankcije dopuštaju", objašnjava Tom Adshead iz savjetodavne kuće Macro-Advisory sa sjedištem u Moskvi.