SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORE
 
Interventne potpore za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2014. - 16:15:00
Zadnja izmjena: 03.10.2014. - 19:19:26
ZAGREB - Hrvatska će financijsku pomoć Europske unije dobiti za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Europska komisija je početkom tjedna prihvatila novu uredbu o interventnim mjerama za voće i povrće, vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju, vrijednima 165 milijuna eura.
Za svaku državu članicu izračunate su količine na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju, a napravljena je i raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama.

Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 1.050 tona za jabuku i 7.900 tona za mandarinu. No, uz te količine, svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 tona za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih interventnim mjerama (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine, mandarine i dr.).

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za mjeru povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodijeljene Hrvatskoj (od 3.000 tona) dodane su za jabuke, pa je ukupna količina jabuka koje se mogu povući s tržišta 4.050 tona, dok za mandarine ostaje količina od 7.900 tona.

Primatelji tih jabuka i mandarina bit će centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo i detaljan vodič o provedbi dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore te grafički prikaz postupka povlačenja s tržišta.

U Narodnim novinama (broj 117/14) objavilo je i Pravilnik o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore, koji se odnosi na provedbu uredbe Europske komisije od 29. rujna.

Izvanredne mjere pomoći propisane uredbom i pravilnikom uključuju mjere povlačenja voća i povrća u razdoblju od 30. rujna 2014. do datuma kada će propisane količine biti iskorištene ili do 31. prosinca ove godine.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti.

Države članice EU mogu kroz provedbu jednog ili više postupaka na najučinkovitiji način iskoristiti količine voća i povrća dodijeljene svakoj pojedinoj državi.