SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KVARTAL
 
Intel: Prihodi rasli, investicije spustile dobit
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 30.01.2017. - 13:23:18
ANALIZA - Američka tehnološka kompanija, Intel, zabilježila je pad neto profita od 1,4% u četvrtom kvartalu usprkos solidnom rastu prihoda, uslijed većih investicija za održavanje liderske pozicije u proizvodnji čipova za osobna računala i servere koji se koriste u velikim data centrima.

Dobit po dionici u posljednjem kvartalu prethodne godine dostigla je 0,79 USD uz prihode od 16,37 milijardi USD, naspram dobiti od 74 centa i prihoda od 15,75 milijardi USD koje su predviđali analitičari okupljeni oko Reutersa.

Kompanija je ostvarila snažan rast kapitalnih investicija prošle godine za više od 31% na 9,6 milijardi USD, a plan je da se ove godine ovaj izdatak uveća na oko 12 milijardi USD uslijed prelaska na proizvodnju čipova koji se koriste u tehnologiji memorija visokih performansi kao i za proizvodnju autonomnih vozila. Intel je ostvario rast prihoda od 7% u prošloj godini, dok je neto dobit pala 10%, djelomično prouzrokovano padom u proizvodnji server čipova koja je tradicionalno njegov najprofitabilniji segment.

Kompanija je u travnju prošle godine objavila plan za restrukturiranje poslovanja koji se dijelom odnosi na smanjenje radne snage za 11%. U ovoj godini Intel planira da uvede prve proizvode za skladištenje podataka koristeći tehnologiju memorije visokih performansi poznatu kao 3D Xpoint, uz ideju da potpuno zamijeni konvencionalnu memoriju.

Intel je uslijed kontinuiranog pada tržišta osobnih računala veći fokus usmjerio na ’cloud’ segment koji je prošle godine rastao stopom od 30%, dok je poslovni segment ’Internet stvari’ zabeležio rast od 15%. Dionice Intela u petak su ostvarile rast od 1,1% na 37,98 USD.