SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLOKADA
 
Instagram planira blokiranje hashtagova koji služe za širenje dezinformacija
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 11.05.2019. - 09:59:01
NEW YORK - Nakon što je kritizirana za dozvoljavanje hashtagova kojima se brže šire lažne vijesti, kompanija Facebook odlučila se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagrama, te ograničiti mogućnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da "cjepiva mogu ubiti", pa će Instagram na prvom mjestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi s cijepljenjem, da bi se kasnije proširio i na druge netočne informacije.

Tako su već blokirani hashtagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vijesti – poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki hashtag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizirani u okviru njega, pa klik na banovani hashtag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netočnih, te zlonamjernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vijesti, pa se već pojavilo ono u obliku pop-up poruke koja se pojavljuje svaki put kada neki korisnik pretražuje problematični hashtag.