SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NADZOR
 
Inspekcijski nadzor u DINA Petrokemiji još traje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.07.2013. - 19:25:21
RIJEKA - Izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor u pogonima DINA Petrokemije u Omišlju, koji je pokrenut na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode, još traje, a konačni rezultati bit će objavljeni nakon završetka tog postupka, priopćilo je danas to ministarstvo.
U nadzor su uključene inspekcijske službe ministarstava zdravlja, poljoprivrede, unutarnjih poslova i zaštite okoliša i prirode te Državnog inspektorata.

Inspekcijski nadzor počeo je 20. srpnja i još traje, navodi se u priopćenju i ističe da se, s obzirom na broj uključenih inspekcijskih službi i raspoloživost odgovornih u DINA Petrokemiji, ne može predvidjeti koliko će on trajati.

Konačni rezultati nadzora bit će objavljeni nakon završetka postupka, a o daljnjem tijeku koordiniranog inspekcijskog nadzora Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odmah će izvještavati javnost, stoji u priopćenju.

U priopćenju se još navodi da se, usporedno s koordiniranim nadzorom, stručne službe tog ministarstva konzultiraju s poznavateljima stanja sigurnosti u DINA Petrokemiji i vanjskim stručnjacima za zaštitu okoliša kako bi se potvrdilo da ljudi i imovina u krugu pogona i u okolici nisu u opasnosti.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je prošlog tjedna da inspekcijske službe žurno pregledaju i provjere pogone DINA Petrokemije, posebice postupke s kemikalijama, zaštitu voda, elektroenergetiku, opremu pod tlakom i opremu za zaštitu na radu te zaštitu od požara. Hitna inspekcija zatražena je kako bi se utvrdilo stanje i donijele potrebne mjere te izbjegla opasnost za stanovništvo, dobra i okoliš.

Stožer za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije prošlog je tjedna, pošto je u medijima objavljeno da u DINA Petrokemiji nije obavljen redoviti nadzor opreme, također poslao zahtjev za hitnim mjerama. Od Nacionalnog stožera za zaštitu i spašavanje zatraženo je da se utvrdi pravo stanje te da se hitno poduzmu potrebne mjere, a isti zahtjev poslan je i upravi DINA Petrokemije te Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Nadzor je zatražen pošto je predsjednik uprave DINA Petrokemije Fabio Giacometti izjavio za medije da su oprema pogoni u kojima su tone opasnih kemikalija zadnji put atestirani prije dvije godine, da su zadnji atesti istekli prije nekoliko mjeseci te da DINA za njih nema novca.