SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTEVI
 
Inicijativa Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 02.08.2019. - 10:02:43
BEOGRAD - Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je kao nedopustivu najavu da će u Beogradu na javnim mestima biti postavljeno više od 2.000 kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica, i izrazila sumnju da će podaci biti zloupotrebljeni.

U saopštenju, Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je da bi taj projekat morao da bude otvoren za javnu raspravu da bi se otklonile sumnje u zloupotrebe i zatražila da se što pre objavi šta je sve potpisano sa kineskom kompanijom Huawei, po kom osnovu i kako će sadržaj tih ugovora uticati na slobodu gradjana i gradjanki Beograda.

Po oceni Inicijative, ugovor o poslu je skriven od javnosti, ne postoje mehanizmi civilne kontrole, podatke o gradjanima skupljaće privatna kompanija i posao su dogovorili ljudi koji su već zloupotrebljavali mehanizme prisluškivanja i praćenja neistomišljenika vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da se radi o veoma osetljivom pitanju i da se ne može "verovati na reč" ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da neće biti narušavanja privatnosti.

"Svedoci smo da se uticaj i moć koju u policiji i pravosudju ima vladajuća stranka svakodnevno koristi protiv neistomišljenika, da se gradjani prate, nezakonito prisluškuju, a da privatni podaci MUP-a veoma često završavaju u prorežimskim tabloidima, iako su i mnogi od tih podataka upravo oni za koje se ne bi smelo desiti da procure u javnost", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja 2020. godine u Beogradu biti postavljeno 2.000 kamera, što je deo projekta "Siguran grad", a poručio je da gradjani ne treba da brinu, jer MUP strogo čuva prikupljene podatke.