SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBITAK
 
Ingra: Problemi u Alžiru krivi za gubitak u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.05.2018. - 09:50:25
ZAGREB - Neto gubitak Ingre u prvom kvartalu iznosi 4 milijuna kuna dok je u prethodnom razdoblju ostvarena neto dobit u iznosu od 10 milijuna kuna.

Ostvaren je operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) u iznosu od 5 milijuna kuna dok je u prethodnom razdoblju ostvarena dobit prije kamata i poreza u iznosuod 10 milijuna kuna

Prihodi od prodaje INGRA Grupe iznose 15 milijuna kuna i manji su za 40% u odnosu na prethodno razdoblje. Smanjenje prihoda od prodaje rezultat je smanjene aktivnosti naprojektu izgradnje bolničkog centra u Alžiru, a zbog financijskih poteškoća glavnog partnera Grupe na projektu. Prihodi na navedenom projektu manji su za 50% u odnosu naprethodno razdoblje. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu odnose se na prihode od održavanja Arene Zagreb. Pad EBIT marže rezultat je smanjene aktivnosti i priznatih rezerviranja na gore navedenom projektu.

Isporuka hidromehaničke i pripadajuće elektro opreme ugovorene osnovnim ugovorom kao i naknadno ugovorenim dodacima za branu L'Ouldjet Mellegue u Alžiru je u cijelostiizvršena u prvom tjednu 2018. te se nalazi na gradilištu brane. Do sada je montirano 90% isporučene opreme dok je stupanj realizacije ukupno ugovorene vrijednosti projektadosegao 92%.

Građevinski radovi koje izvodi investitor tvrtka Cosider još nisu započeli jer se čeka da francuski projektni biro dostavi izvedbene nacrte. Iz tog razloga je s Cosiderompostignut dogovor da se radovi privremeno prekinu. Montaža će biti nastavljena kada se steknu uvjeti, odnosno kada Cosider dovrši izgradnju kućice za polaganje opreme zadaljinsko upravljanje. Nakon toga će biti izvršeno cjelovito ispitivanje i puštanje u probni rad kompletne isporučene i montirane opreme.

Krajem 2017.g. hidromehanička oprema ugovorena za branu Seklafa u Alžiru u cijelosti je isporučena na gradilište čime je stupanj realizacije projekta dosegao 85%. Od početkarujna 2017. odvijaju se radovi na montaži dijela isporučene hidromehaničke opreme. Dinamika odvijanja radova ovisi o stupnju realizacije građevinskih radova izvedenih odstrane alžirskog investitora Cosider.