SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
DOBRA GODINA
 
Inditex podigao prognoze prihoda i dobiti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2018. - 16:08:04
MADRID - Španjolski maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o blagom rastu prihoda i neto dobiti u prvoj polovini fiskalne godine, povisivši ujedno procjenu njihova rasta u ostatku godine unatoč snažnom euru. 

U šestomjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem ukupni su neto prihodi najvećeg lanca trgovina odjećom u svijetu porasli tri posto, na 12 milijardi eura.

Iskazano u lokalnoj valuti, prihodi su uvećani osam posto. Neto dobit kompanije uvećana je tri posto, na 1,41 milijardu eura. Izvršni direktor Pablo Isla istaknuo je snažne rezultate u prvoj polovini godine, ističući “jedinstvenu prednost integriranog i održivog poslovnog modela grupe”.

Inditex proizvodi većinu odjeće u eurozoni kako bi brzo reagirao na modne trendove ali više od polovine prihoda generira u zemljama izvan područja jedinstvene europske valute. Pritom su valute pojedinih zemalja, poput ruskog rublja i turske lire, u proteklih godinu dana znatno oslabile prema euru u protekloj godini.

“Devizni čimbenici trenutno u velikoj mjeri rade protiv Inditexa”, konstatira Anne Critchlow iz Societe Generalea.

U Inditexu pak ističu dobar odaziv kupaca na kolekciju za jesen i zimu, poput haljina s tiskanim uzorkom i vezom i kaputa od samta i procjenjuju da će im prihodi u drugoj polovini godine porasti od četiri do šest posto.