SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2017. - 07:41:02
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, a u fokusu ulagača bile su dionice tzv. defanzivnih sektora.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.872 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.555 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,25 posto, na 6.603 boda.

Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se usponu cijena dionica u nekretninskom, komunalnom i potrošačkom sektoru, koji se smatraju defanzivnima.

"Primjećuje se rotacija iz jednih u druge sektore, što je podržalo rast indeksa", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Financijski je sektor, pak, jučer oslabio jer objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke nije donijela ništa nova.

"Ništa iz tog zapisnika nije utjecalo na uvjerenje ulagača da će Fed u prosincu vjerojatno povećati ključne kamatne stope", kaže Hogan.

Pozitivno su na tržište, pak, utjecale špekulacije da bi predsjednik SAD-a Donald Trump na čelo Feda, kada u veljači istekne mandat Janet Yellen, mogao postaviti Jeromea Powella.

Analitičari smatraju da je Powell skloniji tržištu i politikama koje je zacrtala Janet Yellen nego njegov protukandidat Kevin Warsh.

"Tržište preferira status quo. Svi znaju da će kamate rasti, no preferiraju politiku koju je postavila Yellen", kaže Hogan.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,66 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 7.533 boda, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.362 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,17 posto, 12.970 bodova.