SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ENERGOPETROL
 
Ina-MOL tužbom od Vlade FBiH potražuje 68 mil. KM
Autor/izvor: SEEbiz / Dnevni avaz
Datum objave: 25.09.2013. - 10:24:43

SARAJEVO - Hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL tužio je Vladu Federacije BiH po osnovu sudskih sporova koje je ovaj konzorcij preuzeo dokapitalizacijom "Energopetrola" iz marta 2006. godine, a koje sada mora nadoknaditi aktuelna Vlada FBiH, piše "Dnevni avaz".

Riječ je o tužbenom zahtjevu koji iznosi oko 68 miliona KM, a konzorcij INA-MOL čak je pokrenuo i arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu da bi naplatili ova sredstva.

Višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je katastrofalnog ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. s INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi ovog ugovora, Vlada FBiH, s bivšim premijerom, Ahmetom Hadžipašićem na čelu, obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su iznosila više od 20 miliona KM.

U konzorciju INA-MOL iskoristili su ovu odredbu iz ugovora da bi potraživanja radnika usmjerili na Vladu FBiH, iako je konzorcij većinski vlasnik s kapitalom od 67 posto, dok na državni kapital otpada tek 22 posto. Vlada FBiH je u više navrata pokušala vansudskom nagodbom riješiti ovaj problem da bi odgodili početak međunarodne arbitraže, ali u INA-MOL-u nemaju namjeru odustati od tužbenog zahtjeva.

Ovo je jučer potvrdio i direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, vođa pregovaračkog tima koji je ispred Vlade FBiH zadužen za pregovore s INA-MOL-om. Fazlić nam je kazao da je INA-MOL još u martu prošle godine pokrenuo arbitražu u Parizu te da se za sada situacija ne odvija u korist Federacije.

- Ništa još nije riješeno. Mi u Vladi FBiH ne znamo ni tačan tužbeni iznos INA-MOL-a. No, da je situacija zaista teška - jeste. Ovo nije nimalo dobro za nas i presuda bi mogla predstavljati veliku opasnost za FBiH, jer ne znamo ni o kojoj se cifri tačno radi - kaže Fazlić.

Ustvrdio je da je Vlada već angažirala advokate iz Švicarske.

- Najgore je što se nijedna od prethodnih vlada nije ni žalila na arbitražu koju je pokrenuo INA-MOL. Svi su nam rokovi za žalbe prošli. Postoji realna opasnost da sve izgubimo jer, da stvar bude gora, umjesto da u ovom slučaju bude nadležno domaće, primjenjuje se švicarsko pravo - rekao je Fazlić.

U slučaju da presuda u predmetu arbitraže bude išla u korist INA-MOL-a, postoji velika vjerovatnoća da bi mogle uslijediti stotine radničkih tužbi u iznosu i do 80 miliona KM, čime bi Vlada FBiH bila dovedena u tešku finansijsku situaciju.