SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Ifo: Slobodni pad njemačke industrije zaustavljen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.12.2019. - 07:03:26
FRANKFURT - Slobodni pad aktivnosti u njemačkoj industriji privodi se kraju, objavio je njemački ekonomski institut Ifo u zimskim prognozama.

U ovoj godini Ifo predviđa rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 posto. Novi pad gospodarske aktivnosti malo je vjerojatan i u četvrtom se tromjesečju 2019. očekuje rast od blagih 0,1 posto, predviđa njemački institut u zimskim prognozama, objavljenim u četvrtak.

Njemačko gospodarstvo ostaje podijeljeno, rekao je čelnik odjela prognoza u Ifo-u Timo Wollmershaeuser. Dok i dalje rasta dodana vrijednost koju stvaraju uslužne i građevinske kompanije, fokusirane na domaće tržište, proizvodni sektor zaglavio je u recesiji.

Doprinos njemačke industrije rastu BDP-a u idućoj će godini vjerojatno biti negativan, premda daleko manje izražen nego u ovoj godini, procjenjuju u Ifou.
Nedavni priljev narudžbi, poslovna očekivanja u sektoru proizvodnje i povećanje izvoza u listopadu redom sugeriraju da je slobodni pad zaustavljen i da se nazire svjetlo na kraju tunela.

Rast BDP-a trebao bi ubrzati u idućoj godini na 1,1 posto a u 2021. na 1,5 posto.

Ifo predviđa i pad stope nezaposlenosti - na pet posto u 2019., na 4,9 posto u 2020. i na 4,8 posto u 2021.
Također, očekuju povećanje stope inflacije, s projiciranh 1,4 posto u ovoj godini na 1,6 posto u 2021.
U Ifou ne očekuju pogoršanje zamaha u gospodarstvu eurozone, no napominju da će na konkretni oporavak trebati pričekati nekoliko tromjesečja. Za 19-članu eurozonu predviđaju da će ove i iduće godine rasti po stopi od 1,2 posto, a 2021. po stopi od 1,3 posto.