DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGLUPLJIVANJE
 
Idiotizacija Wikipedije kao slika hrvatskog društva neznanja
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 15.09.2013. - 16:50:00
Zadnja izmjena: 15.09.2013. - 23:29:51
KOLUMNA - Sloboda je predivan pojam. Namjerno tvrdim pojam jer sloboda kao temelj nekog društva ima relativno značenje posebice kod onih koji si uzmu i previše slobode.
Sloboda je i temelj funkcioniranja interneta. Slobodu kolanja informacija te slobodu uređivanja uzela si je i hrvatska Wikipedija koja ne da je učinila strašan gaf  već je učinila zlo sebi i onima koji ovise o njihovim informacijama namjerno šireći dezinformacije i nacionalističke pamflete glede podataka o antifašizmu i ustaštvu.

''Slobodna enciklopedija'' na omrežju tako je postala indirektni apologeta fašizmu, šovinizmu, nacionalizmu. Nekad je ta kvazienciklopedija imala odgovorne administratore koji su davali relevantne podatke o traženim činjenicama. Nedavno sam čitao da je pokrenuta akcija za doniranje novčanih sredstava Wikipediji.

Možda je i to razlog zašto je na Wikipediji toliki broj volontera koji svojim znanjem nisu kvalificirani za uređivanje tako važnog sredstva za informiranje. Sudeći po ovom uređivanju u kojem se antifašistička borba naziva genetskim poremećajem, a ustaštvo da nije bilo svjesno rasističko i totalitarno s pravom se pitamo koji to idioti uređuju tu stranicu? Još će ispasti da je Jasenovac bio spa centar za oporavak Srba, Židova, Roma i antifašista. Iako je u Hrvatskoj, ali i u Europi ovakav ''tretman'' fašizma zakonom zabranjen, ''povjesničari'' na Wikipediji ne odstupaju ni pedlja od svog stajališta. Ovakva dezinformacija koja se plasira kao istina može biti i više nego štetna za današnju mladež. Mladi žive ubrzano i više nemaju vremena za čitanje i proučavanje činjenica.

Usmjereni su načinom življenja, ali i školskim programom na traženje fakata putem interneta. Plasirane činjenice o antifašizmu i ustaštvu mogu prouzročiti nesagledive posljedice jer malo je danas mladih koji će realno promisliti o hrvatskoj krvavoj prošlosti. O tome koliko su naši mladi naivni glede Drugog svjetskog rata svjedoči i povjesničarka s Filozofskog fakulteta Snježana Koren koja prenosi iskustva o nebulozama koje su prezentirali studenti na svojim prezentacijama nesvjesni činjenice da veličaju ustaški pokret i fašizam. Administratori s Wikipedije se brane da su napadnuti jednostrano od komunista naviknutih na jednoumlje.

Iako nisam sklon komunizmu i ljevici, evidentno je da je napad na hrvatsku Wikipediju opravdan i od strane relevantnih stručnjaka i od strane ministra Jovanovića jer ovdje nije problem jednoumlje već bezumlje. Opasno idiotiziranje korisnika Wikipedije mora imati protutežu u savjesnoj intelektualnoj korekciji. Vjerujem da administratori međunarodne Wikipedije sad imaju velikog posla u čišćenju povijesnih revizionista koji su dočekali svojih pet minuta propagirajući opasan materijal na internetu.

Ovakve definicije antifašizma i ustaštva mogu se još samo naći na primitivnim stranicama dijaspore ili ponekom Facebook profilu putem kojeg se širi fašizam za kojeg smo mislili da pripada prošlosti. Eto, nije sve bajno ni u intelektualnim sferama u Hrvatskoj. Uvijek je bilo i uvijek će biti revanšizma, a prilika se iskorištava čim se neka strana dočepa snažnog servisa za plasiranje svoje ideologije.

Za one koji još uvijek misle svojom glavom ministar Jovanović je ponudio alternativno rješenje. Doduše, treba par sekundi više ''guglati'' da bi se došlo do stranice Leksikografskog zavoda gdje se nalazi svima dostupna Proleksis enciklopedija. Tamo su podaci relevantni i nisu zadojeni mržnjom. Ako smo od ikog očekivali toleranciju onda je to bila Wikipedija, no ona je već nekoliko puta padala na strogom ispitu javnosti. Sjećamo se dobro informativnog rata povijesnim činjenicama i na stranicama srpske i hrvatske Wikipedije. Slobodna enciklopedija trebala je djelovati u interesu znanja. Mladi su se prelako oslanjali na njezine činjenice. Jedna dobra zamisao tako je postala snažno manipulativno oruđe u rukama ekstremne desnice.

Nažalost, mladi sve manje razumiju, a sve brže prihvaćaju plasiranu istinu. Tko će preuzeti odgovornost da ih vrati na pravi put? Danas mnogi iz vlastitog komoditeta usmjeravaju mlade da traže odgovore na internetu makar i pogrešne. Ako im svojim autoritetom i znanjem ne možemo, ili još gore ne želimo parirati onda ni ne zaslužujemo drugo nego da nam buduće generacije gutaju ovakvu debilanu s kvazienciklopedija. Bože blagoslovi knjigu, jer ona je još uvijek majka sveg znanja!