SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NOVI UDARAC
 
I Standard & Poor's srezao rejting Agrokora, prognoze negativne
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.03.2017. - 21:09:53
LONDON - Standard & Poor's je druga rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora.

Agrokorov je rejting tako srezan na B- i to s negativnim prognozama. 

- Smanjeni rejting održava naš pogleda da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini, objasnili su u S&P-u.

- Istodobno, grupa je i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016-2017 godinu i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištioma kapitala vrlo nesiguran, upozoravaju u agenciji. 

Upozoravaju da je u trenutnim volatilnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da podigne kapital vrlo upitna kao i da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenom strukture kapitala. 

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 milijuna eura Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u svibnju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odgađao javnu ponudu dionica, no čini se kako će uskoro morati povući neki konkretniji potez u tom smjeru.