SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KANDIDAT
 
I Rastoder kandidat za kupovinu imovine Adria Airwaysa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.11.2019. - 11:34:38
LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adria Airwaysa Janez Pustatičnik dobio je pet ponuda za kupovinu imovine propalog avio-prijevoznika. Neslužbeno, tri slovenske i jedna strana kompanija zainteresirane su za poslovnu jedinicu a jedna za simulator letenja.

Stečajni administrator Adria Airways želio je prikupljanjem neobavezujućih ponuda da provjeri kakav je interes potencijalnih kupaca i koliko su ozbiljni prije prije nego što procijene imovinu.

Kako je javila TV Slovenija, među četiri ponuđača za stjecanje poslovne jedinice Adria Airways su četiri slovenačka biznismena kao i jedan strani ponuđač. Peta ponuda, međutim, odnosi se samo na simulator letenja. Prema pisanju slovenskih medija, ponudu je poslao Joc Pečečnik, kojeg zanima sve u prodaji, Izet Rastoder kupio bi certifikat za komercijalne letove, a Ivo Boscarol zainteresiran je za Adrijinu letačku školu.

Rastoder je crnogorskoj javnosti poznat kao rođeni Beranac, koji je u Sloveniji napravio poslovno carstvo na uvozu banana iz Južne Amerike. Takođe, kroz partnerstvo sa crnogorskim biznismenom Blagotom Radovićem gradi dvije poslovno-stambene kule u Ljubljani.
Vezano za prodaju imovine Adrije, zakazan je sastanak sa zainteresiranim stranama u četvrtak ili u petak kada će biti razmotreno šta žele i koliko su spremni da ponude.

Neki ponuđači su postavili uslove koje Adria ne može ispuniti i na koje nema uticaja, prenose ljubljanski mediji. 
Na osnovu pregovora i razgovora oni će odlučiti kako postupiti u stečajnom postupku, objasnio je Pustatnik.

U međuvremenu pronađen je zakupac za dio nekadašnje poslovne zgrade Adria na Brniku, a to je mala slovenska avio kompanija Solinair.

Bivši radnici dobit će prednost u stečaju kompanije. Stečajni upravitelj mora prikupiti 13 milijuna eura kako bi vratio prioritetna potraživanja.

Glavni iznos obračunanog iznosa čine otpremnine, koja iznose oko 8 milijuna eura, s neisplaćenim platama za dio a kolovoza i rujna, a dijelom za oktobar do isteka otkaznog roka.