SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEOBIČNO
 
I novac Fonda za razgradnju NE Krško blokiran u Agrokoru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.01.2018. - 10:50:39
ZAGREB - Među vjerovnicima Agrokora se osim brojnih tvrtki našlo i nekoliko državnih poput HBOR-a, Porezne uprave i Agencije za poljoprivredno zemljište.

U oči, međutim, upada da se na tom popisu nalazi i Fond za razgradnju Nuklearne elektrane Krško, sa 11 milijuna i 187 tisuća kuna potraživanja, piše Slobodna Dalmacija

- Navedeno potraživanje nastalo je po osnovi ulaganja u komercijalne zapise Agrokora, kaže Tvrtko Brajković, vršitelj dužnosti šefa Fonda za razgradnju NEK. 
Izmjenama Statuta Fonda za NEK iz 2012. dopušteno je da se novac koji u Fond uplaćuje Hrvatska elektroprivreda ulaže i u vrijednosne papire pa je već do kraja iste godine, prema nalazu Državne revizije, u vlasništvu Fonda bilo obveznica u vrijednosti od čak 775 milijuna kuna. Od toga je na državne obveznice otpadalo 609 milijuna kuna, a na obveznice poduzeća 165 milijuna. 

Prema poslovnim izvješćima Fonda, bilo je više ulaganja u vrijednosne papire Agrokora. Osim Agrokorovih, Fond je kupovao i obveznice Nexe Grupe i kutinske Petrokemije. 

Fond je već imao promašenih ulaganja pa je tako morao smanjiti potraživanja i u slučaju Nexe Grupe, kao i za depozit koji je imao i kod splitske Credo banke koja je potonula u stečaj. Prema stanju imovine s kraja 2014. godine, držao je i dionice Uljanika, još jedne kompanije u ozbiljnim problemima.