SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
STAVOVI
 
I mirovinski fondovi protiv Pavićeve reforme
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 19.09.2018. - 20:59:14
ZAGREB - Predstavnici Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) na konferenciji za medije predstavili su analizu mirovinske reforme i predložili alternativna rješenja.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) smatra kako predložena mirovinska reforma ne osigurava preduvjete za dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava jer dovodi u pitanje opstojnost drugog mirovinskog stupa.

U UMFO-u smatraju da stabilnost i održivost sustava može osigurati jedino nastavak reforme u smjeru jačanja drugog stupa, jer negativni demografski trendovi upozoravaju kako je sustav međugeneracijske solidarnosti teško održiv u sadašnjem obliku.

Kako bi pridonijeli nastavku mirovinske reforme, što smatraju neophodnim, ali istovremeno zaštitili interese i prava svojih članova, UMFO-vi stručnjaci su pripremili izračune o isplativosti mirovinske štednje u drugom stupu te predložili da se i osiguranicima drugog stupa prizna pravo na dodatak na mirovinu – proporcionalno postotcima uplata obveznih mirovinskih doprinosa, piše tportal.

Priznati proporcionalno pravo na dodatak svim osiguranicima koji štede u drugom stupu značilo bi ispraviti nepravdu, odnosno izjednačiti u pravima sve građane, smatraju mirovinski stručnjaci. Pogotovo što svi građani, uključujući članove drugog stupa, uplaćuju i doprinose za sustav međugeneracijske solidarnosti iz kojega se isplaćuje dodatak na mirovinu.

Prema izračunima UMFO-a troškovi ovog prijedloga bi oko 27 milijuna kuna u 2019. godini, 53 milijuna kuna u 2020., oko 89 milijuna kuna u 2010. godini, oko 140 milijuna kuna u 2022. godini, a tek nakon 2030. godine troškovi proporcionalnog dodatka na mirovinu premašili bi milijardu kuna.
UMFO je uvjeren kako je za dugoročnu održivost mirovinskog sustava ključno ostvariti i stabilan gospodarski rast, a očuvanje drugog mirovinskog stupa i povećana ulaganja obveznih mirovinskih fondova u nacionalno gospodarstvo sigurno mogu uvelike pridonijeti tom rastu.

Stoga traže da sastavni dio reforme bude i korekcija limita ulaganja obveznih mirovinskih fondova te da posljedično tome Vlada RH oslobodi imovinu i projekte u koje će obvezni mirovinski fondovi moći ulagati i tako još više doprinijeti gospodarskom rastu.

Ukoliko bi obvezni mirovinski fondovi dobili mogućnost povećanog ulaganja u nacionalno gospodarstvo, korist bi bila višestruka: javni dug bi se mogao smanjiti za oko 5,3 posto BDP-a, trošak kamata koje plaća država smanjio bi se za oko 820 milijuna kuna godišnje, a otvorila bi se i mogućnost za daljnje dokapitalizacije i razvoj kompanija uz unapređenje korporativnog upravljanja te transparentnosti poslovanja. Već samo smanjenje troška kamata bilo bi pri tome približno dovoljno da se na taj način kompenzira budući trošak dodatka na mirovine.

U konačnici, UMFO pozdravlja činjenicu što je prihvaćen njihov prijedlog da se prilikom izračuna i usklađivanja mirovina iz drugog stupa napusti dosadašnji model izračuna po tzv. 'švicarskoj formuli' te da se ubuduće provodi usklađivanje s inflacijom. Napuštanje 'švicarske formule' imat će za rezultat povećanje mirovina iz drugog stupa od pet do 10 posto.